Άλλο ένα από τα ξεδιάντροπα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ που στόχο είχε, μεταξύ άλλων, να εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς και όχι μόνο να πληγεί η κυβέρνηση καταρρέει με πάταγο. 

Γράφει ο Μάρκος Παλαιολόγος

 Η επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαψεύδει κατηγορηματικά και με ηχηρό τρόπο τους ισχυρισμούς των στελεχών της Κουμουνδούρου περί δήθεν επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο. Ισχυρισμών δηλαδή που όχι μόνο είναι κόντρα στα εθνικά συμφέροντα, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι υιοθετούν ουσιαστικά την προπαγάνδα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και γεννούν ικανοποίηση στην Άγκυρα χάριν μικροπολιτικών και αντιπολιτευτικών συμφερόντων.

Όπως σημειώνεται σε γραπτή απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της OLAF, Τζιάνα Καπέλο, προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η υπηρεσία διερεύνησε μόνο καταγγελίες αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες και τους κανονισμούς της Frontex κατά την εκτέλεση των καθηκόντων στελεχών της.

Έτσι, γίνεται ξεκάθαρο –όπως τονίζει και η ίδια– ότι ουδέποτε διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της. Αντίστοιχη απάντηση είχε δώσει σε ανύποπτο χρόνο και η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος, Ιλβα Γιόχανσον, ξεκαθαρίζοντας ότι η OLAF δεν ερευνά την Ελλάδα, αλλά είχε τότε κατηγορηθεί από φιλοσυριζαϊκούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης ότι δρα σε συμπαιγνία με την ελληνική κυβέρνηση!

Δυσαρέσκεια

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της OLAF για τη διαρροή της έκθεσης αλλά και για την προσπάθεια πολιτικοποίησής της. Πολλώ δε μάλλον μέσω της διαστρέβλωσης του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της, «καρφώνοντας» έτσι την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε επανειλημμένα ακόμη και εντός του Ευρωκοινοβουλίου να παρουσιάσει την έκθεση ως «απόδειξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» και άλλων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, στο οποίο η έκθεση της OLAF για τη Frontex συνδεόταν με υποθέσεις επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα και αυτές με τη σειρά τους παρουσιάζονταν ως αφορμή για την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φράνσις Λετζέρι. Στις «αποκαλύψεις» αυτές συμμετείχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος συνδέθηκε εν συνεχεία και με το περιβόητο περιστατικό στη νησίδα του Έβρου, για το οποίο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι δεν βλέπει τον λόγο να ζητήσει συγγνώμη από την κυβέρνηση.

Σημαία τα fake news

Ως προς το ζήτημα της OLAF, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισήμως από την πρώτη στιγμή αναφερθεί σε αναπαραγωγή fake news και υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας, κορυφαίοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, και του Κώστα Αρβανίτη, αλλά και φίλα προσκείμενα στην Κουμουνδούρου μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει «σημαία» τους ισχυρισμούς αυτούς, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης.

Μάλιστα, κατηγόρησαν ανοιχτά τον κ. Λετζέρι ότι ενθάρρυνε και συγκάλυψε αυτές τις επαναπροωθήσεις, ενώ παράλληλα –σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη– η Frontex και η OLAF παραπλάνησαν την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, αποκρύπτοντας –πάντα κατά τον ίδιο– κρίσιμα στοιχεία της «έρευνας». Επιπροσθέτως, τα ίδια στελέχη άφησαν αιχμές ακόμη και για διασπάθιση κοινοτικών πόρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αποδεικνύεται όμως από την απάντηση της κυρίας Καπέλο προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα επαναπροωθήσεων στην έρευνα της OLAF, ενώ η Ελλάδα ουδέποτε βρέθηκε οιονεί στη θέση του κατηγορουμένου για το συγκεκριμένο ζήτημα ή για διασπάθιση κοινοτικών πόρων. Παραμένει λοιπόν η απορία εάν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσαν τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, «να ζητήσει συγγνώμη» θα σπεύσουν τώρα εκείνοι να ζητήσουν συγγνώμη για το ανθελληνικό παραλήρημά τους που ενθάρρυνε την Άγκυρα να παρουσιάσει εαυτόν ως… προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

«Κολλημένοι»

Ακόμη και πριν από λίγες ημέρες, κατά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τον απολογισμό χρήσης της Frontex, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αρνητική ψήφο και τη «διαφήμισε» σύμφωνα με ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται στην… έκθεση της OLAF, όπου «καταγράφονται και πιέσεις εκ μέρους των ελληνικών αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις χωρίς την απαραίτητη αντίδραση της ηγεσίας της σε αυτές τις πιέσεις, καθώς και προσπάθεια στο εσωτερικό της Frontex να αποκλειστεί από την εσωτερική πληροφόρηση το τμήμα προστασίας δικαιωμάτων (FRO) για τη διερεύνηση περιστατικών και καταγγελιών παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην ίδια ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγαν λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτίθεται αναλαμβάνοντας το κόστος λανθασμένων, απάνθρωπων και παράνομων πολιτικών ούτε το κόστος της ευρωπαϊκής υποκρισίας απέναντι σε μια Τουρκία που εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ερώτηση προς την εκπρόσωπο Τύπου της OLAF δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες της απάντησής της. Συγκεκριμένα, η ερώτηση που τέθηκε ήταν εάν όντως η Υπηρεσία διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του περιοδικού «Spiegel», μέσω του οποίου διέρρευσε η έκθεση, αλλά και ορισμένων μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου ότι η έκθεση περιέχει «λεπτομερείς αποδείξεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».