Φαντάζομαι πως στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η αβεβαιότητα της πανδημίας του κορονοϊού τους δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων με κινδυνολογία και καταστροφολογία.

του Τάσου Γαϊτάνη*

Ο τομέας της Παιδείας του προσέφερε μια καλή ευκαιρία. Αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας. Το Μάιο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Φίλης διατύπωναν την άποψη πως το άνοιγμα των σχολείων ήταν ένα «αχρείαστο ρίσκο». Η πραγματικότητα δεν τους δικαίωσε. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κριτική αφορούσε πάλι το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και το μέγεθος των σχολικών τάξεων. Η σφοδρή αυτή κριτική κράτησε περίπου ένα μήνα. Περί τα μέσα Οκτωβρίου η Πολιτεία άρχισε να δημοσιεύει τον αριθμό των σχολικών τάξεων και των σχολικών μονάδων που έμειναν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Όταν λοιπόν, αποκαλύφθηκε πως τα ποσοστά ήταν περίπου μηδενικά, η κριτική σταμάτησε χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τον λαϊκισμό ή την αυταπάτη, ανάλογα πως το βλέπει ο καθένας, που για μια ακόμη φορά αποκαλύφθηκε.

Με την έναρξή του δευτέρου απαγορευτικού στις αρχές Νοεμβρίου, στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν νέο αφήγημα! Η αποτυχία της τηλεκπαίδευσης. Τα τεχνικά προβλήματα της εταιρείας που έχει την πλατφόρμα πάνω στην οποία γίνονται τα μαθήματα, βαφτίστηκε αποτυχία του Υπουργείου Παιδείας. Ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε πως η ευθύνη ήταν της εταιρίες και εμφανίστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, από το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αφωνία.

Η τηλεκπαίδευση προχώρησε. Έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακές τάξεις και εκατομμύρια μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μπόρεσαν να κάνουν τα μαθήματά τους με τη συμπαράσταση χιλιάδων δασκάλων και καθηγητών που υπερέβαλαν εαυτούς. Μέχρι και ο Economist έκανε αφιέρωμα σε αυτό το ψηφιακό θαύμα της Ελλάδας!

Σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πει κάτι. Να αναθεωρήσει ίσως τις απόψεις του. Μετά τον καταγγελτικό λόγο επέρχεται η γνωστή αφωνία. Θα μείνουν για άλλη μια φορά με την ελπίδα μήπως και κάτι στραβώσει στο μέλλον. Και αν δεν είναι τα σχολεία, μπορεί να είναι τα εμβόλια, η οικονομία, το λιανεμπόριο ή οτιδήποτε μπορεί να δώσει ευκαιρία να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο, να πάρουν ανάσες στις δημοσκοπήσεις. Καταστροφολογία και λαϊκισμός. Αντιπολίτευση της απελπισίας.


  • Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ