Ακόμα και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του κόμματος αναρωτιούνται γιατί ο πρόεδρος δεν απαντά, στεντόρεια και κατηγορηματικά, στη «μαύρη προπαγάνδα».

 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

 

«Αλήθεια, κ. Τσίπρα, αναρωτιέμαι αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε το Κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα. Μπορείτε;» Η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που επαναδιατυπώθηκε αρκετές φορές υπό τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν απαντήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Η αλήθεια είναι πως όποτε η δημόσια συζήτηση πηγαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει αμηχανία στην Κουμουνδούρου, που κάνει ακόμα και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του κόμματος να αναρωτιούνται γιατί ο πρόεδρος δεν απαντά, στεντόρεια και κατηγορηματικά, στη «μαύρη προπαγάνδα».

Η διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους τσαβικούς της Βενεζουέλας είναι στενή, διαχρονική και ορατή σε όλους εντός και εκτός Ελλάδας. Στο πρώτο «ξεπέταγμά του», την περίοδο 2012-15, όταν αναδείχθηκε για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση και έμπαινε στον προθάλαμο της κυβερνησιμότητας, η ηγετική ομάδα του «κοίταξε» στο Καράκας και ενίσχυσε τους δεσμούς της με το εκεί καθεστώς, με την προοπτική της στήριξης αλλά και της μεταλαμπάδευσης του «know how» σε επίπεδο διακυβέρνησης, όσο κι αν αυτό ακούγεται τουλάχιστον παράδοξο μεταξύ μιας λατινοαμερικανικής δημοκρατίας και ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. με αστική δημοκρατία δυτικού τύπου. «Η νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς στη Βενεζουέλα δίνει ελπίδα και δύναμη στις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη ώστε μαζί να προχωρήσουμε στον αγώνα μας για έναν κόσμο ειρηνικό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό» σημείωνε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Ούγκο Τσάβες, μετά τη νίκη του στις βενεζουελάνικες εκλογές του 2012. Ηταν το κύκνειο άσμα του Λατινοαμερικάνου ηγέτη, ο οποίος άφηνε την τελευταία πνοή του έναν χρόνο μετά. Οι σχέσεις διατηρήθηκαν και ενδυναμώθηκαν επί του διαδόχου του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, με συχνή επικοινωνία με τον Τσίπρα και επαφές που πολλές φορές καλύπτονταν από πλήρη μυστικότητα. Οπως το ταξίδι του τότε στενού συνεργάτη του και μετέπειτα υπουργού Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013, τον οποίον συνόδευε ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου, ο Κύπριος δικηγόρος που βρέθηκε πολύ κοντά στην επιτελική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρήθηκε άνθρωπος ειδικών αποστολών τόσο κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εν αναμονή κυβέρνηση όσο και την περίοδο 2015-19. Φωτογραφικά πειστήρια της αποστολής στη Λατινική Αμερική δημοσιοποιήθηκαν το 2016 στον «Ελεύθερο Τύπο», με τον υπουργό Επικρατείας τότε να αναγκάζεται να επιβεβαιώσει. «Το ταξίδι προφανώς και έχει γίνει, υπήρχε κι άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» απαντούσε τότε ο κ. Παππάς, μη δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, αν και στα δημοσιεύματα σημειωνόταν πως είχε μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, όπως τη γενική εισαγγελέα της χώρας, αλλά και με επιχειρηματίες.

 

Ευρωπαϊκή παραφωνία 

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας, «ο Τσάβες των Βαλκανίων» όπως τον χαρακτήριζε μετά τις εκλογές του 2015 η γερμανική «Die Welt», εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου διατήρησε την «ανοιχτή γραμμή» με τη Βενεζουέλα και το καθεστώς Μαδούρο. Τη φημολογία για υπόγεια χρηματοδότηση από το Καράκας, στα χρόνια που η χώρα δυσκολευόταν να βρει χρήματα ακόμα και για τις συντάξεις, ενίσχυε μια σειρά γεγονότων, που περιελάμβανε από συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους του Βενεζουελάνου προέδρου εκτός Ελλάδας μέχρι τις προσγειώσεις-αστραπή αεροσκαφών της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Βενεζουέλας στο Ελ. Βενιζέλος για μη διευκρινισμένους λόγους και ολιγόωρη παραμονή αγνώστων επιβατών στα ξενοδοχεία στον χώρο του αεροδρομίου.

Μια τέτοια αθέατη επίσκεψη έλαβε χώρα και προς το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρέασα βρέθηκε στο Ελ. Βενιζέλος και είχε μια σειρά συναντήσεων. Παρά τις πιέσεις, το Μαξίμου τότε απέφευγε να αναφερθεί στις συγκεκριμένες επαφές ενώ και στους δικούς του διαύλους δικαιολογούσε τη μυστικότητα αποδίδοντάς τη στο γεγονός πως η Βενεζουέλα ήταν υπό καθεστώς ευρωπαϊκών κυρώσεων, τις οποίες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει προκαλώντας δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες. Είναι τότε που πήραν άλλη διάσταση οι καταγγελίες της Μαριάνα Κορίνα Μασάδο, πολιτικής αντιπάλου του Μαδούρο, για χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς από το τσαβικό καθεστώς, με αναφορά στους Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ισπανία μάλιστα διενεργήθηκε έρευνα που «έπεσε» πάνω στο Πολιτικό Ινστιτούτο των Podemos. Στη χώρα μας όμως; Μήπως για αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε να αιωρείται ένα «θα δούμε», στο τέλος των ερωτήσεών του προς τον κ. Τσίπρα για τις βενεζουελάνικες χρηματοδοτήσεις;