Συχνά, στην πολιτική «ψάχνουμε» γυναίκες. Τις αναζητούμε ως λάφυρο, ως λυδία λίθο κάθε ψηφοδελτίου, ως την αιχμή του δόρατος κοινωνικών πολιτικών. Πόσο, όμως, πραγματικά θέλουμε τις γυναίκες πολιτικά ενεργές;

Γιατί έχουμε γυναίκες που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά. Και, όμως, προβληματίζονται πολύ να συμμετάσχουν και δεν υποστηρίζονται όπως θα έπρεπε. Είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης; Προκατάληψη; Κοινωνικές πιέσεις; Σίγουρα ως γυναίκες αναλαμβάνουμε τον σημαντικότερο ρόλο, που είναι ο ρόλος της μητέρας και λογικό να υπάρχει ανησυχία για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής – όμως, δεν είναι αυτό! Δεν είναι αυτό γιατί έχουμε πλέον δει γυναίκες να μπορούν να τα συνδυάζουν άψογα. Η συμμετοχή στην πολιτική είναι μία δύσκολη απόφαση, ειδικά στην ελληνική κοινωνία που εξακολουθούν να προωθούν τον στερεοτυπικό ρόλο της γυναίκας ως οικογενειακή φροντίδα και όχι ως πολιτικό πρόσωπο.

Σημαντικό βέβαια είναι ότι η πολιτική σφαίρα συχνά θεωρείται σκληρή και εχθρική, κάτι που πολλές φορές αποτρέπει τις γυναίκες από το να εισέλθουν σε αυτήν, όπως και η έλλειψη στήριξης και έμπνευσης από άλλες γυναίκες πολιτικούς και όχι μόνο. Όλες αυτές οι αντιδράσεις προέρχονται από προκαταλήψεις, στερεότυπα και φόβο για την αλλαγή. Οφείλουμε να αγω νιστούμε κατά των σεξιστικών διακρίσεων στην πολιτική και να ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, νασυμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Εν όψει των ευρωεκλογών θα ήθελα να σκεφτούμε όλοι πόσα έχουν να προσφέρουν οι γυναίκες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Οι γυναίκες φέρνουν μία διαφορετική, πιο ζεστή προσέγγιση, καθώς και τον πλούτο της εμπειρίας τους σε θέματα όπως η οικογενειακή πολιτική, η ισότητα των φύλων, η υγεία και η εκπαίδευση.

Με την εκπροσώπηση των γυναικών στις ευρωεκλογές, θα δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο και αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που θα αντικατοπτρίζονται καλύτερα στις ανάγκες και ανησυχίες της κοινωνίας συνολικά.

Θέλουμε περισσότερες γυναίκες! Ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε στην πράξη στις 9 Ιουνίου!

*Αμάντα Χούσα, μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ