Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχαν τα χθεσινά αποτελέσματα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αναιρούν το ένα και μοναδικό συμπέρασμα που βγήκε ήδη από την προηγούμενη Κυριακή: ότι ο πολιτικός χάρτης δεν έχει αλλάξει και ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Με άλλα λόγια, τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από τον α΄ γύρο, όπου η κυβερνητική παράταξη κατάφερε να «κλειδώσει» την πρωτιά στις πιο σημαντικές περιφέρειες –με προεξάρχουσα ασφαλώς την Αττική– αυξάνοντας τα ποσοστά της σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και βάφοντας έτσι γαλάζιο τον εκλογικό χάρτη.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Στη δήλωσή του πάντως χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε, ούτε αναζήτησε δικαιολογίες. Μίλησε δίχως περιστροφές για μια κακή βραδιά («δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη ΝΔ», ήταν η ακριβής έκφρασή του), επισημαίνοντας παράλληλα με νόημα πως «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη». Και πρόσθεσε επίσης με νόημα ότι «τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή», αλλά και ότι «για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα, τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες, στις οποίες καταγράφηκε με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων».

Αυτό που υπονοεί ο πρωθυπουργός είναι ασφαλώς ότι τα εκλογικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών –ιδίως σε ό,τι αφορά τον β΄ γύρο– θα πρέπει να αναλυθούν μεμονωμένα και να ερμηνευτούν με βάση τοπικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να πανηγυρίσουν χθες ήταν τα πρώτα που πριν ανοίξουν οι κάλπες μιλούσαν για υποψηφίους με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και εγκαλούσαν την κυβέρνηση για προσπάθεια κομματικοποίησης της εκλογικής αναμέτρησης. Η ΝΔ, από τη δική της πλευρά, είχε δώσει σαφή πολιτικό χαρακτήρα εξαρχής με τα λεγόμενα χρίσματα μόνο στις περιφέρειες, όπου, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, πέτυχε να κερδίσει επτά από τις συνολικά 13 στον α΄ γύρο.

Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστικό της χθεσινής εκλογικής Κυριακής που έπαιξε σίγουρα τον ρόλο του στα αποτελέσματα ήταν η μεγάλη αποχή η οποία, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, φαίνεται πως δεν ευνόησε τους υποψηφίους της ΝΔ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Κώστα Μπακογιάννη, και που σε κάθε περίπτωση δείχνει μια σαφή κόπωση του εκλογικού σώματος. Οπερ σημαίνει ότι είναι λογικό την κόπωση αυτήν και τη φθορά να εισπράττει το πρώτο κόμμα, δηλαδή η ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρο είναι επίσης ότι υπήρξε απέναντι στην αποχή του β΄ γύρου μια σαφής συσπείρωση ετερόκλητων δυνάμεων ενάντια στους υποψηφίους της ΝΔ –«αντισυσπείρωση» την ονόμασε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης– η οποία στην πραγματικότητα διέτρεξε όλο το πολιτικό φάσμα: από την άκρα δεξιά και όσους κινούνται δεξιότερα της ΝΔ έως την άκρα αριστερά, περνώντας ασφαλώς μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός παρέδωσε μία ακόμη φορά μαθήματα πολιτικού πολιτισμού, δηλώνοντας ότι «είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους που εξελέγησαν».

Κεντροδεξιά πλειοψηφία

Αλλωστε, παρά όλα τα παραπάνω και πλην του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία, όπου σαφώς λειτούργησαν σε βάρος του Κώστα Αγοραστού όσα δραματικά είχαν βιώσει οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν πριν από έναν μήνα από τις πλημμύρες, όλοι οι περιφερειάρχες που εξελέγησαν στον β΄ γύρο ανήκουν στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Αποτελούν στην πράξη «αντάρτες» της ΝΔ και όχι πολιτικούς αντιπάλους της, επιβεβαιώνοντας ακόμη κι έτσι τη «γαλάζια» πολιτική κυριαρχία και ότι δεν έχουν ανατραπεί οι πολιτικοί συσχετισμοί. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει επίσης στον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την Πελοπόννησο παρά το γεγονός ότι ήταν ένα νέο πρόσωπο, δίχως μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε σχέση με τον αντίπαλό του, Πέτρο Τατούλη.

Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, μπορεί μεν το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει τις εντυπώσεις λόγω της νίκης-ανατροπή του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο ακόμη και στην περίπτωση του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη απέφυγε να δώσει επίσημο χρίσμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βρίσκεται σίγουρα σε καλύτερη μοίρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος… άγνωστο για ποιο λόγο πανηγυρίζει και ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για «πρώτη νίκη». Αλλωστε, ακόμη και το ΚΚΕ κατάφερε να γράψει στο κοντέρ του καλύτερες επιδόσεις, με πιο χαρακτηριστική την –τρίτη συνεχή– νίκη του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα ή το 14% του Γιάννη Πρωτούλη στην Περιφέρεια Αττικής από την περασμένη Κυριακή…