Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όπως έπραξε τον  Δεκέμβριο του 2021 και επανέλαβε εμμέσως και στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022 τότε δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη περί επιβολής της Δημοκρατίας με το… άγριο. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που έχει υποστηρίξει έξω από τον Λευκό Οίκο απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τράμπ το 2017 ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες»

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

Ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να επιβληθεί μια δημοκρατία με το άγριο. Όσοι το έχουν υποστηρίξει και το έχουν πράξει είχαν αποτελέσματα όπως αυτό της Κούβας, που ξέχασαν τι σημαίνει εκλογές ή της Σοβιετικής Ένωσης. Ή ακόμη και τις Βενεζουέλας όπου οι εκλογές που αναδεικνύουν τον Νικολάς Μαδούρο έχουν μια διαφορετική μορφή από αυτές που διεξάγονται στις φιλελεύθερες δημοκρατίες.

Εν τούτοι η αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη απλά επιβεβαίωσε όλα όσα βλέπουν και εκτιμούν αυτοί που παρακολουθούν διαχρονικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει να την… πάτησε το 2019 όταν πίστευε πως θα κερδίσει τις εκλογές με βάση τα σενάρια που του αράδιαζαν οι συνδαιτημόνες του και ως εκ τούτου δεν πρόκανε να λάβει μέτρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έλεγε (και το πίστευε ακράδαντα) πως δεν χάνει «ούτε ένα στο εκατομμύριο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι επίσης αλήθεια πως ο Αλέξης Τσίπρας από την επομένη της μεγαλειώδους ήττας του Ιουλίου του 2019 αναμένει, σε πολλές περιπτώσεις επιχειρεί και να υποδαυλίσει, το κύμα αγανάκτησης που θα τον οδηγήσει και πάλι στην εξουσία. Έχει χρησιμοποιήσει τα πάντα. Από την παιδεία και τους φοιτητές μέχρι και τις πορείες για τον Κουφοντίνα και από την υγεία και την πανδημία μέχρι τους καλλιτέχνες χωρίς να καταφέρει να ανάψει τη σπίθα που θα οδηγήσει σε καταστάσεις χάους, όπως αυτές που κατά δήλωση Αχτσιόγλου επιδιώκει η αριστερά προκειμένου να κυριαρχήσει.

Ο Σπίρτζης είπε αυτά που λέει ο Πολάκης. Ο στενότερος εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα που έχει αναλάβει και την πάταξη της… διαφθοράς στη χώρα κατ εντολή του προέδρου του κόμματος και απειλεί ακόμη και απλούς πολίτες στα σόσιαλ μίντια καλώντας τους να φύγουν διότι όπως λέει «ερχόμαστε και η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Κυρίως όμως είπε αυτά που περιγράφει ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν καλεί τους πολίτες να διώξουν το «καθεστώς» όπως το αποκαλεί της κυβέρνησης Μητσοτάκης.  Και το αποκαλεί έτσι για να έχει ένα δημοκρατικό μανδύα ο λόγος του που ουσιαστικά αποτελεί προτροπή σε εκτροπή.

Απλά ο Χρήστος Σπίρτζης το επεξήγησε. Το έκανε πιο λιανά στους ψηφοφόρους που δείχνουν να μην καταλαβαίνουν με το… καλό τονίζοντας πως υπάρχει και το άγριο, που αρκετές φορές στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί η… δημοκρατία όπως την αντιλαμβάνονται ενδεχομένως στη αξιωματική αντιπολίτευσης, ίσως και αρκετά πιο αριστερά, κυρίως όπως στην άκρα δεξιά, που αποτελεί το άλλο άκρο αυτής της λογικής.

Άλλωστε η επιβολή της δημοκρατίας με το άγριο αποτελεί και καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της οι πολίτες αυτής της χώρας δεν κατάλαβαν τι έκαναν το 2019. Πολύ δε περισσότερο είναι τέτοιοι που αν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβει στην καρέκλα της εξουσίας και βρεί χρήμα να μοιράζει θα τον βγάζουν πρωθυπουργό «μέχρι να βαρεθώ», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πρόσφατα.

Σε κάθε περίπτωση ο Σπίρτζης αποσαφήνισε ποια είναι η αλά ΣΥΡΙΖΑ Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει από την άλλη πλευρά δείξει ήδη πως το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών δεν βρίσκεται εκτός των σχεδιασμών της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου. Παίζει το τελευταίο του χαρτί και το πολιτικό του μέλλον σε μια όλα για όλα ζαριά που στηρίζεται σε ένα παιχνίδι λάσπης, τοξικότητας, συκοφάντησης και πόλωσης που θυμίζει άλλες εποχές.

Και ναι μέν δύσκολα θα βρει, πέραν των οπαδών του, ακροατές και θεατές για να κόψει τα εισιτήρια που χρειάζεται αυτή η νέα παράσταση για να είναι… βιώσιμη εν τούτοις θα προκαλέσει ένα πλήγμα εμφυλιοπολεμικού τύπου χρησιμοποιώντας τους ακραίους… μουτζαχεντίν που διαρκώς σωρεύει γύρω του.

Αυτό άλλωστε έκανε και ο Τράμπ στις ΗΠΑ που ακόμη επιχειρούν να συνέλθουν. Το Qanon δεν διαφέρει σε πολλά από αυτά που βιώνουμε σήμερα. Οι… βιαστές πολιτικοί αντίπαλοι του Τράμπ βρίσκονται ξανά στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με αναφορές περί κάλυψης από την κυβέρνηση των βιαστών. Το είπε μόλις την Τετάρτη στο Περιστέρι ίσως και να το επανάλαβε στην Πάτρα. Όλες του οι ομιλίες πάντως στη λογική της αμφισβήτησης των εξελίξεων κινείται και αυτό είναι αδιάψευστο στοιχείο

Και ίσως να  μην μπορεί να είναι και διαφορετικά. Όταν λες στον Ντόναλντ Τράμπ ότι «μοιραζόμαστε κοινές αξίες» και προσθέτει ότι και ότι όσα κάνει δείχνουν διαβολικά αλλά τελικά είναι για καλό δεν αποτελούν μια ευγενική χειρονομία προς τον οικοδεσπότη  αλλα μια λογική που καλοβλέπει τον ακτιβισμό επιπέδου Τραμπ σε μορφή αλά γκρέκα.