Η Τουρκία θα στείλει ένα τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντόνμεζ, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχαν προηγηθεί.
Σε ένα tweet, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα σταλεί στη Μεσόγειο μετά την ολοκλήρωση των σημερινών δραστηριοτήτων του στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters o Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «τώρα προσθέτουμε στις εργασίες μας που διεξάγουμε με τα σκάφη μας Φατίχ, Γιαβούζ και το σκάφος σεισμικών ερευνών Μπαρμπαρός Χαίρεττίν Πασά και τέταρτο σκάφος».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει σήμερα τρία πλοία γύρω από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων δύο πλοίων γεώτρησης. Η ανακοίνωσή και του τέταρτου τουρκικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται λίγες ώρες μετά την αντίδραση της Άγκυρας στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και θα μειωθεί η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».
Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.
Τι προβλέπει το τελικό κείμενο
Τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των γεωτρήσεων στην Κύπρο υιοθέτησαν και επίσημα σήμερα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα η ανακοίνωση των “28” αναφέρει:
“Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας”.
Επιπλέον σημειώνεται ότι “Το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον δανεισμό με κρατικούς τίτλους”.
Τέλος, τονίζεται ότι “το Συμβούλιο εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα και, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν να διερευνούν επιλογές για στοχευμένα μέτρα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, δηλώνοντας ότι “θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει στο θέμα αυτό, όπως ενδείκνυται”.
Εξάλλου, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι “28” παραπέμπουν στα “συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα της 20ής Ιουνίου 2019”, εκφράζοντας “τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε δεύτερη δραστηριότητα γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου εντός κυπριακών χωρικών υδάτων”.
Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο “επισημαίνει εκ νέου τις σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των παράνομων αυτών ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας” και “καλεί και πάλι την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.
“Το Συμβούλιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Κύπρου να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, σημειώνει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας”, προσθέτει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζει πως “Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”.
“Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία σε μια τέτοια διευθέτηση, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σε ευθυγράμμιση προς τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ και προς το ενωσιακό κεκτημένο”, επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.