Οι πρώτες απαντήσεις των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη για το τι φταίει που η δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ μάλλον αλλάζει προς το χειρότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει συστημικό κόμμα στη συνείδηση των πολιτών και πληρώνει και εκείνο το μερίδιο των διαχρονικών ευθυνών που του αναλογεί.

 

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΜΙΣΑΚΟΒΕΤΣ

 

Στην πραγματικότητα, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκείνος που με τις επιλογές του δεν έχει καταφέρει να καταστήσει το κόμμα του «εναλλακτικό κόμμα» για την πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως ήταν ο στόχος του.

Μετά τα Τέμπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναζητά νέα στρατηγική, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει τις γκρίνιες των στελεχών του, αλλά και το πεσμένο ηθικό των ψηφοφόρων του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να μη χάνουν το ηθικό τους από τις δημοσκοπήσεις και πιστεύουν ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών αλλάζουν πολλά στο πολιτικό σκηνικό.

Περιμένουν ότι η στρατηγική της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει και με δεδομένη την ανοιχτή πρόσκληση φιλίας του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, εκτιμούν ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ θα αναβαθμιστεί από τις ανάγκες των δύο κομμάτων εξουσίας.

 

Κυβέρνηση συνεργασίας

Είναι, πράγματι, πρόθυμος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή μήπως η δήλωση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της επίτευξης του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στις πρώτες εκλογές, που απλά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η τραγωδία στα Τέμπη;

Η μετεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση στο ερώτημα «θα πάτε με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;», αποτελούσε τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε κλείσιμο του ματιού στη Ν.Δ. έβαζε εμπόδιο στην προσέγγιση ενός κρίσιμου κεντροαριστερού τμήματος των ψηφοφόρων, που τα προηγούμενα χρόνια είχε στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και κάθε κλείσιμο του ματιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαγρίωνε ένα, επίσης κρίσιμο, κεντρώο τμήμα ψηφοφόρων, που αισθάνονται ότι τους χωρίζει πολιτική και αισθητική άβυσσος με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που διατηρεί στο ακέραιο τον πολακισμό.

 

«Χρήσιμο κόμμα»

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας που συσπειρώνει όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα επιχειρήσει το διάστημα μέχρι τις εκλογές να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως «χρήσιμου κόμματος» και «κρίσιμου μεγέθους».

Θα επιμείνει στη μάχη του συγκεκριμένου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του δεν ακολουθούν την πεπατημένη των προεκλογικών συγκεντρώσεων, αλλά αξιοποιούνται για την προβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ και καιρό ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εγρήγορση. Αξιοσημείωτο είναι πως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, η Χαριλάου Τρικούπη άρχισε να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επανασύσταση των παραδοσιακών νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων τόσο σε περιοχές που θεωρούνται παραδοσιακά κάστρα όσο και σε όσες παρουσιάζουν άσχημη δημοσκοπική εικόνα.

 

«Βροχή» εγκαινίων

Τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου το κόμμα να έχει άμεση επαφή με τις εκλογικές περιφέρειες ανά την Ελλάδα, αλλά και να πετύχει την καλύτερη δυνατή οργάνωση, άνοιξε και λειτουργεί νέα γραφεία σε πάνω από 25 περιοχές, όπως Φλώρινα, Κιλκίς, Πιερία, Ιωάννινα, Αρτα, Λέσβο, Χανιά, Ρέθυμνο, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κεφαλλονιά, Α’ και Β’ Πειραιά, Αρκαδία, Κορινθία, Μεσσηνία, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Βόρεια Δωδεκάνησα, Λασίθι, Νάξο και Κέρκυρα.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η νέα φιλοσοφία στην οργάνωση του κόμματος και η επανασύσταση των οργανώσεων θα περάσουν πιο εύκολα το μήνυμα στην εκλογική βάση και θα παίξουν κομβικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων γίνονται παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ενώ στο Ρέθυμνο τα εγκαίνια έκανε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι το ΠΑΣΟΚ, που αντιμετωπίζει πληθώρα οικονομικών προβλημάτων, ανοίγει γραφεία, την ίδια ώρα που κυρίως στα αστικά κέντρα οι ψηφοφόροι -πέραν του παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού- αναζητούνται.

Το αν θα πετύχει ή όχι η εαρινή επίθεση του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που θα φανεί το βράδυ των εκλογών. Μέχρι σήμερα πάντως οι ερμαφρόδιτες θέσεις του απομακρύνουν τους ψηφοφόρους, αφήνοντας τα γραφεία… έρημα.