Το σχέδιο του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να δημιουργήσει το πρώτο ανεξάρτητο κρατίδιο ισλαμιστών στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού, αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία του κρατιδίου σε μια έκταση 109 στρεμμάτων με κατοίκους και ηγέτη από το σιιτικό σουφικό τάγμα των Bektashi, οι οποίοι θα έχουν δική τους διοίκηση και διαβατήρια. 

Ο Έντι Ράμα υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το 2025 με στόχο «την προώθηση ενός ανεκτικού Ισλάμ για το οποίο η Αλβανία θα είναι υπερήφανη». Σύμφωνα με τη Hurriyet, το σχετικό διάταγμα έχει αναλάβει να συντάξει μια ομάδα δικηγόρων που είναι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο με στόχο να εγκριθεί στη Βουλή. 

Αν τελικά το σχέδιο υλοποιηθεί, το κρατίδιο διοικείται από τον δερβίση των Bektashi, Έντμοντ Μπραχιμάζ. Ο Μπραχιμάζ έχει μιλήσει για την ανεκτικότητα του Ισλάμ.  «Ο Αλλάχ δεν απαγορεύει τίποτα. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση του αλκοόλ, οι γυναίκες θα ντύνονται όπως θέλουν, θα υπάρχει μια μικρή ομάδα ασφαλείας αλλά όχι στρατός, δικαστήρια και συνοριοφύλακες. Αξίζουμε ένα κράτος. Εμείς είμαστε οι μόνοι που λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ» έχει δηλώσει.