H κινεζική εταιρεία-κολοσσός της κινητής τηλεφωνίας και της τεχνολογίας Huawei, η οποία πλήττεται από κυρώσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κινδυνεύει να δει τις παραγγελιοδοσίες της να μειώνονται κατά το ένα τέταρτο φέτος και τα smartphones της να εξαφανίζονται από τις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι παραδόσεις των κινητών της Huawei — της εταιρείας που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή smartphones στον πλανήτη — αναμένεται να μειωθούν από 4% ως 24% εντός 2019 εάν οι κυρώσεις δεν αρθούν, σύμφωνα με την Fubon Research and Strategy Analytics.
Οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι οι πωλήσεις της Huawei θα μειωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αλλά αποφεύγουν να κάνουν σαφέστερες προβλέψεις, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τα μέτρα.
To υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε την προμήθεια αμερικανικών ημιαγωγών και άλλων προϊόντων στη Χουάγουεϊ την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Η απαγόρευση αφορά υλικά, ενδιάμεσα αγαθά και υπηρεσίες με προέλευση κατά 25% ή υψηλότερη από τις που, κατά συνέπεια, αφορά πολλές μη αμερικανικές εταιρείες.
Πολλοί γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google ή η κατασκευάστρια ημιαγωγών ARM (ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο SoftBank), ανακοίνωσαν ότι θα πάψουν να προμηθεύουν με προϊόντα, αναβαθμίσεις και λογισμικό την κινεζική εταιρεία.
«Η Huawei μπορεί να εξαφανιστεί από την αγορά των κινητών τηλεφώνων στη δυτική Ευρώπη του χρόνου, αν χάσει την πρόσβασή της στην Google», εκτιμά μια ειδικός της Strategy Analytics. Η ίδια προβλέπει ότι οι πωλήσεις κινητών της κινεζικής εταιρείας θα μειωθεί κατά έως και 23% την επόμενη χρονιά, μολαταύτα θα μπορέσει να επιβιώσει χάρη στο τεράστιο μέγεθος της εγχώριας αγοράς της.
Η Fubon Research, η οποία ως πρότινος ανέμενε πως η Χουάγουεϊ θα διέθετε 258 εκατομμύρια κινητά το 2019, πλέον προβλέπει ότι οι πωλήσεις της ενδέχεται να μην υπερβούν τις 200 εκατομμύρια μονάδες στη χειρότερη περίπτωση.
Η Huawei καλύπτει σχεδόν το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, κατά εκτιμήσεις της IDC, και διέθεσε 208 εκατ. συσκευές πέρυσι, τα μισά εκτός Κίνας. Η εταιρεία θεωρεί την Ευρώπη την κυριότερη αγορά για τις πιο ακριβές συσκευές της.
Η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει πως έχει αναπτύξει τις τεχνολογίες που χρειάζεται και μπορεί να είναι αυτάρκης για χρόνια. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί δεν πείθονται.
Τονίζουν ότι ορισμένα από τα υλικά και προϊόντα προστατευόμενα από πνευματικά δικαιώματα που χρειάζονται οι συσκευές της Χουάγουεϊ δεν είναι διαθέσιμα εκτός ΗΠΑ. Η εταιρεία ενδέχεται να αναγκαστεί να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους και να πάψει να είναι «παγκόσμιος παίκτης για κάποιο διάστημα», σύμφωνα με έναν αναλυτή της Intralink.
Οι δυνητικοί αγοραστές συσκευών της Huaweiϊ πιθανόν θα στραφούν σε ακριβά κινητά της Samsung ή της Apple ή σε φθηνότερα κινεζικών ανταγωνιστριών της όπως η OPPO και η Vivo, εκτιμούν αναλυτές.
Σύμφωνα με έναν ερευνητή της αγοράς smartphones στην IDC, ένας από τους μεγάλους ωφελημένους της μείωσης του ποσοστού αγοράς της Χουάγουεϊ ενδέχεται να είναι η κορεάτικη Samsung, «με δεδομένη τη δύναμη της σε περιοχές όπως είναι η Ευρώπη».
Τα κινητά της Huawei ήδη προσελκύουν πολύ λιγότερα «κλικ» από αγοραστές στο Διαδίκτυο αφότου η Ουάσινγκτον έβαλε την εταιρεία στη μαύρη λίστα, σύμφωνα με τον PriceSpy, έναν ιστότοπο που προσελκύει 14 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα.
«Μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, η δημοτικότητα των κινητών της Huawei έχει κατακρημνιστεί» καθώς σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες που τα επέλεγαν πριν δεν τα κοιτούν πλέον στη Βρετανία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα «κλικ» στα κινητά της έχουν μειωθεί «κατά 26%», σύμφωνα με τον PriceSpy.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος της Χουάγουεϊ ενδέχεται να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G στην Κίνα, σύμφωνα με έναν αναλυτή της Jefferies. Η εταιρεία λέει πως έχει υπογράψει συμβάσεις για την ανάπτυξη δικτύων 5G με περίπου 40 πελάτες σε διεθνές επίπεδο.
(Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ)