Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών έφτασε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, Μάιο, σημαίνοντας, έτσι, χαρούμενα νέα για την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών αλλά και για την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) που θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα και ενδέχεται να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 4%, σε ετήσια βάση, έναντι 4,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Τα παραπάνω προκαλούν χαμόγελα στα πρόσωπα, καθώς το επίπεδο αυτό είναι εντός των ορίων που ανέμεναν οι αναλυτές και το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 ο πληθωρισμός έχει υποδιπλασιαστεί, αφού τότε είχε φτάσει το 9,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Σε τι οφείλεται αυτή η μείωση

Ο πληθωρισμός των στοιχείων ενεργητικού οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υψηλές τιμές των ακινήτων, ενώ και η τιμή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκε επίσης. Αντιθέτως, το κόστος της ενέργειας υποχώρησε κατά 3,6% μέσα σε έναν μήνα και συνολικά κατά 11,7% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά τη μηνιαία βάση, οι τιμές των καταναλωτικών ειδών αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,1% έναντι 0,4% τον Απρίλιο.

Η επιβράδυνση είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, αφού οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι και τον Μάιο θα ήταν στο 0,4%. Αν εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος υφέρπων πληθωρισμός παραμένει σταθερός σε μηναία βάση, στο 0,4% αλλά έχει υποχωρήσει στο 5,3% σε ετήσια βάση. Βασιζόμενοι σε αυτά τα νέα, θετικά στοιχεία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση για τον καθορισμό της πολιτικής της που ξεκινά σήμερα. Τους τελευταίους 14 μήνες τα επιτόκια έχουν αυξηθεί περίπου δέκα φορές.