«Οι Ελληνες ξαναβρίσκουν το θάρρος τους μετά την κρίση» επιγράφεται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt, το οποίο επισημαίνει ότι »αρχίζει να διαχέεται μία αισιοδοξία».
Αυτό τουλάχιστον, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δείχνει επίκαιρη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kappa Research: «Δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους ξεπερνά ή έχει ήδη ξεπεράσει την κρίση. Έξι στους δέκα προσδοκούν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η δημοσκόπηση αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε καθαρά τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου με το συντηρητικό κόμμα της Ν.Δ. Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος πρωθυπουργός. Μόνο το 34% αναφέρει το ίδιο για τον προκάτοχό του, τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα».
Η άλλη πλευρά του νομίσματος: «Μπορεί δύο στους τρεις Έλληνες να πιστεύουν ότι η χώρα άφησε πίσω της τον κίνδυνο, αλλά την ίδια στιγμή το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχουν ξεπεραστεί τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση. Έξι στους δέκα ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πατάξει τη διαφθορά, το 57% ζητεί μείωση της γραφειοκρατίας, το 48% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το έργο της δικαιοσύνης, ο ένας στους τρεις μιλάει για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Oπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Handsleblatt, «η δυσπιστία δεν είναι αδικαιολόγητη». «Μπορεί η χώρα, που αποχώρησε από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018, να έχει ξεπεράσει την κρίση, αλλά οι επιπτώσεις της θα επιδρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 2% το ΑΕΠ δεν πρόκειται να επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης πριν από το 2030», συμπληρώνει.
«Πιο αυστηρός» νόμος περί ασύλου
Σύντομες, αλλά πολυάριθμες οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στον νέο νόμο περί ασύλου που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων. «Η Ελλάδα ψηφίζει πιο αυστηρό νόμο για το άσυλο» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επισημαίνει ότι «στόχος είναι να αποφορτισθούν τα ελληνικά νησιά, να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτήσεων και να απελαθούν πάραυτα οι αιτούντες άσυλο που δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας». Η εφημερίδα παραθέτει και την κριτική της αντιπολίτευσης, καθώς και πολλών ΜΚΟ, που θεωρούν ότι με τη νέα νομοθεσία «απεμπολείται το δικαίωμα για μία ολοκληρωμένη επεξεργασία του αιτήματος για παροχή ασύλου».