Αμερικανοί και Ευρωπαίοι λένε ότι μόνο το Κίεβο μπορεί να καθορίσει τη στιγμή έναρξης των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Αλλά αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια, γράφει ο Γιούργκεν Τρίτιν στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Χωρίς υλική υποστήριξη από τη Δύση ωστόσο, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στη Ρωσ/tag/rosia/ία.
Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αποτελεί εδώ και καιρό χώρο συζητήσεων για γεωστρατηγικά ζητήματα, όπου έχουν παρουσιαστεί διαφορετικές απόψεις. Αυτή τη φορά όμως πήρε την όψη μιας παλιάς διάσκεψης για στρατιωτικά θέματα και μετατράπηκε σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της εικόνας της Δύσης, που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.
Το πρόβλημα δεν ήταν αυτοί που δεν είχαν προσκληθεί, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Το πρόβλημα ήταν η θέση των παρευρισκομένων. Το Μόναχο σπινθηροβολούσε από ψεύτικη αυτοπεποίθηση.
Η ομιλία της Kamala Harris ήταν ενδεικτική ως προς αυτό. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να σταματήσει η ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου, αλλά παρέμεινε σιωπηλή για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν εμποδίσει όλες τις προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να τιμωρήσει τους Αμερικανούς για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Αυτή ακριβώς η διπλή ηθική είναι που αποδυναμώνει τη θέση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον κόσμο. Η Καμάλα Χάρις επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, γράφει η εφημερίδα.
Στην πραγματικότητα, η συζήτηση για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η βοήθεια συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Είναι πολύ πιθανό το θέμα αυτό να ήταν ένα από τα θέματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων μεταξύ του καγκελαρίου Scholz και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για μια ατέρμονη σύγκρουση.
Αυτό επισημάνθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια στο έγγραφο της 24ης Φεβρουαρίου, στο οποίο η Κίνα παρουσίασε τη θέση της σχετικά με την πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση. Σε μία από τις παραγράφους του, το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
Ο στόχος που διακηρύχθηκε στο Λαϊκό Συνέδριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για εξασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης 5% φέτος υπερισχύει της «απεριόριστης» φιλίας με τη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν κουράζονται να διαβεβαιώνουν ότι μόνο το Κίεβο θα καθορίσει τη στιγμή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.
Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Διότι χωρίς υλική υποστήριξη από τη Δύση, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσπαθήσει να ανακτήσει τα εδάφη της και να αντιμετωπίσει με πιο ουσιαστικό τρόπο τη Ρωσία, επισημαίνει ο σχολιαστής του άρθρου στη «Handelsblatt».
Πηγή: Politika.rs