Η Βουλγαρία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «δεν είναι σε θέση να αποδεχτεί το τρέχον προτεινόμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο» για την έναρξη συνομιλιών διεύρυνσης με τη Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σόφιας.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση φέτος. Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται σε μια διαμάχη για την ιστορία και τη γλώσσα, με τη Σόφια να απαιτεί από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι η χώρα και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, εγκαταλείποντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει μια ξεχωριστή πΓΔΜ στη Βουλγαρία.

​​Οι πρεσβευτές πραγματοποίησαν συνομιλίες για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο την Παρασκευή, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τη Βουλγαρία, προκαλώντας αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των διπλωμάτων της ΕΕ, οι οποίοι λένε ότι διατηρεί μια σημαντική ατζέντα της ΕΕ με ένα εντελώς εγχώριο πρόβλημα που θα μπορούσε να επιλυθεί καλύτερα διμερώς με τα Σκόπια. «Οι βουλγαρικές τακτικές εκφοβισμού μπορεί να λειτουργούν για να διευθετήσουν διαφορές στον υπόκοσμο της Σόφιας, αλλά φαίνεται να έχουν εκτοπιστεί εντελώς σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. “Εάν η Βουλγαρία – απομονωμένη ως έχει – συνεχίσει με την ασυμβίβαστη στάση της, θα χάσει όλη την καλή θέληση που θα μπορούσε να απολαμβάνει μεταξύ των κρατών μελών που ακολουθούν.” Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας επέμεινε στη δήλωσή του ότι η τρέχουσα λύση «δεν παρέχει τις νομικές εγγυήσεις που ζητά η Βουλγαρία».