Μια ημέρα μετά την πρόταση του συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επικεφαλής των Τούρκων εθνικιστών (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος πρότεινε την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρκεί ο Κούρδος ηγέτης να αποκηρύξει από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης την τρομοκρατία, ήρθε η επίθεση ενόπλων σε συγκρότημα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) κοντά στην Αγκυρα για να αναδειχθεί εκ νέου η αστάθεια που επικρατεί στη γείτονα. Στις αρχικές ενημερώσεις γίνεται λόγος για τέσσερις νεκρούς, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 14.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, την επίθεση φέρεται να πραγματοποίησε το κουρδικό ΡΚΚ, την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Καζάν της Ρωσίας για τη Σύνοδο των BRICS, στους οποίους η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί, επιδεικνύοντας την πρόθεσή της να παίζει σε «πολλά ταμπλό».
«Καταδικάζω έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειες των θυμάτων», ανάρτησε στην πλατφόρμα X o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι «η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Αγκυρα, όπως κάθε τρομοκρατική επίθεση, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα. Η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».
Νέα προκλητική Navtex
Και ενώ πλησιάζει η συνάντηση στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, η Αγκυρα εξέδωσε προκλητική Navtex, έπειτα από ελληνική για το πλοίο O/V AEGAEO, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ποντίσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου καλώδιο στη θαλάσσια περιοχή Χίου και Λέσβου, με το αβάσιμο επιχείρημα ότι αυτή αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την τακτική, η Τουρκία επαναλαμβάνει ό,τι έπραξε στην Κάσο.
Ενημέρωση των βουλευτών
Στην Αθήνα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας που την αντιπροσωπεύουν στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σαφής όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική και στις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας: «Στο θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δεν υπάρχει μέση οδός. Με τον Φιντάν έχουμε να συμφωνήσουμε μόνο σε δύο θέματα. Οτι η μόνη διαφορά μας είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα και τίποτε άλλο και ότι το πλαίσιο που μπορεί να λυθεί αυτή η διαφορά είναι αυτό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου Θάλασσας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εμείς έχουμε μια θέση Α και η Τουρκία έχει μια θέση -Α. Δεν υπάρχει μέση οδός. Θα πρέπει κάποιος να υποχωρήσει και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, σταματάει ο διάλογος γι’ αυτό το θέμα».
Ολα αυτά ξεκαθαρίστηκαν ενόψει και της επίσκεψης Φιντάν, για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Διάλογος δεν σημαίνει ούτε υποχώρηση ούτε αφέλεια. Το αντικείμενο για εμάς είναι μόνο η μια διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι. Εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει κινήσεις ενίσχυσης της χώρας που δεν έχουν γίνει για δεκαετίες και ως προς την ΑΟΖ, και ως προς τις συμφωνίες με άλλα κράτη και με συμφωνίες για καθορισμό ΑΟΖ με άλλες χώρες».
«Δεν είμαστε ακόμη εκεί...»
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε μεταξύ άλλων πως «βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Αυτήν τη στιγμή, έχει εδραιωθεί ένα καθεστώς, το οποίο είναι σχετικώς καλής κατανόησης, έχει αναπτυχθεί μία σχετική αμοιβαία εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε περαιτέρω εντάσεις και κρίσεις. Εχουμε την ευκαιρία, εάν υπάρξει σύμπτωση σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, να προχωρήσουμε στο ζήτημα της οριοθέτησης. Είχαμε 64 κύκλους διερευνητικών επαφών, οι οποίες δυστυχώς, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα».
Τυχοδιωκτική προπαγάνδα
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση δουλεύει, αλλά η τυχοδιωκτική προπαγάνδα οργιάζει, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει για τις κατευθύνσεις της πολιτικής του και δίνει τις απαντήσεις, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Στα εθνικά θέματα (όρος κατά την αριστερά «αδόκιμος») δεν υπάρχει περιθώριο για λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Ομως, κάποιοι εξακολουθούν να βυσσοδομούν, προσπαθώντας να ενσπείρουν ανησυχία στον κόσμο και την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά, αφήνοντας κατά καιρούς υπονοούμενα της κακιάς ώρας.
Ολα αυτά πέφτουν φυσικά στο κενό, αναδεικνύουν όμως συνάμα και μια έλλειψη σοβαρότητας στις τάξεις της αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό και δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεγάλη δημοσκοπική αβάντα και το δικαίωμα να κοιτούν τους Ελληνες στα μάτια.
Πυλώνας σταθερότητας
Σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας και ρευστότητας ελέω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, η πολιτική της κυβέρνησης καθιστά την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι εξοπλισμοί θωρακίζουν και ισχυροποιούν την πατρίδα μας. Η Ελλάδα, δυναμική και εξωστρεφής, καθίσταται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας εκ των σπουδαιότερων εκπροσώπων του ευρωατλαντισμού σε διεθνές επίπεδο. Οσοι προσπαθούν να ενσπείρουν την ανησυχία στον κόσμο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναδεικνύουν την ανευθυνότητά τους.