Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρευρέθηκε στο μνημόσυνο για το δυστύχημα στα Τέμπη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 3 έτη από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δίπλα στον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβα και άκουσε με τον ανάλογο σεβασμό τους συγγενείς των θυμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, σε αυτή τη δύσκολη τελετή, συνομίλησε με κάποιους από τους συγγενείς ενώ απέδωσε φόρο τιμής στα θύματα, χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους. Ήταν μια κίνηση ανθρώπινη, αποδεικνύοντας αυτό που είχε πει στο παρελθόν, ότι θα είναι δίπλα στους συγγενείς και στον αγώνα τους για αλήθεια και δικαιοσύνη.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμα και ο Πάνος Ρούτσι, ο οποίος καταφέρεται συχνά κατά της κυβέρνησης, αναγνώρισε πρόσφατα σε συνέντευξη του ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των συγγενών (όπως η διαγραφή χρεών, οι συντάξεις, η νομική στήριξη κοκ) είναι πολύ σημαντικά και τους βοήθησαν.
Οι μεγάλες αλλαγές στο σιδηρόδρομο
Προηγουμένως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε τις σημαντικές αλλαγές στο σιδηρόδρομο, πράγματα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Και κατά κάποιο τρόπο το χρωστάει η πολιτεία στα θύματα της τραγωδίας.
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης το καλοκαίρι φέτος και για πρώτη φορά, ολόκληρη η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα έχει όχι μόνο τηλεδιοίκηση αλλά και επιπλέον συστήματα ασφαλείας όπως 100% σηματοδότηση, ECTS και γεωεντοπισμό των συρμών με ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ ολοκληρώνονται εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel. Παράλληλα ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2027 η προμήθεια των 23 ολοκαίνουργιων τρένων, με στόχο η διαδρομή να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 3,5 ώρες.
Επιπλέον όπως είπε πλέον έχει αλλάξει ριζικά το σύστημα πρόσληψης και εκπαίδευσης ενώ οι μηχανοδηγοί εκπαιδεύονται με σύγχρονους προσομοιωτές ETCS. Επίσης έχει ψηφιστεί ένας αυστηρός κώδικας για τους υπαλλήλους, ο οποίος προβλέπει απόλυση για σοβαρά λάθη και παραλείψεις.
Τέλος έκανε λόγο για επενδύσεις άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε εξέλιξη για το σιδηρόδρομο, για αναβάθμιση των κεντρικών σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, για τις 33 επιτελικές θέσεις που προκηρύχθηκαν για τον ΟΣΕ με ανοικτό διαγωνισμό καθώς και τις νέες προεκτάσεις του σιδηρόδρομου στο Ψαθόπυργο, την Πάτρα και τη Σιδηροδρομική Εγνατία στην Β. Ελλάδα.


