Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης Κάρλας σε σχέση με τα ιχθυοαποθέματα απασχόλησαν την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία της Προέδρου της, Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ Β. Σπανάκης, Υφυπουργός Εσωτερικών, Δ. Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Π. Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Σκούλλος, Καθηγητής-Πρόεδρος της Global Water Partnership - Mediterranean και Πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), Π. Γεωργίου, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε τις μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που χαρακτήρισαν την φετινή χρονιά, την οριακή κάλυψη των αναγκών ύδατος και την απειλή της λειψυδρίας καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει η το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το θέμα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Αναφέρθηκε εξάλλου στην αναγκαιότητα συμπληρωματικών έργων, με την χρήση νέων τεχνολογικών ακριβείας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και της μείωσης επίσης του αρδευτικού νερού με συγκεκριμένο σχέδιο, τόσο άμεσα όσο και με μεσοπρόθεσμα μέτρα, ενώ, όπως υπογράμμισε, η συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας είναι απαραίτητη καθώς και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τις δράσεις του Υπουργείου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και αυτές που προγραμματίζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη μέρα που ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,5 δις, σε 527 έργα για το θέμα της λειψυδρίας ενώ παράλληλα υπάρχει ένας συνολικός προγραμματισμός από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας. Επίσης, χρηματοδοτήθηκαν σχέδια ασφάλειας νερού, μια προσέγγιση που σχετίζεται με την ποιοτική διαχείριση των υδάτων. Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε πρόσκληση με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας», για την υποβολή προτάσεων, έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ετών 2021 - 2025 ύψους 5 εκ. ευρώ ενώ έχει εκδοθεί νέα πρόσκληση με την οποία θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι, ΔΕΥΑ και Σύνδεσμοι Ύδρευσης για την υλοποίηση έργων με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 11.250.000 ευρώ.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του ΥΠ.Α.Α.Τ. στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα. Το Υπουργείο υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει σχεδιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για αρδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των επόμενων χρηματοδοτικών περιόδων και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη τα έξι από τα συνολικά 18 έργα έχουν ενταχθεί και βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «Δράση 4.3.1.» Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠ.Α.Α.Τ., την «Παρέμβαση Π5-3-73-1.1. Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων» του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, με αρχικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση νέων έργων εξοικονόμησης νερού ενώ αναπτύσσεται το έργο της ευφυούς γεωργίας.
Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν οι επτά βασικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη λειψυδρία, στις οποίες εντάσσονται η υδροδότηση της πρωτεύουσας μέσα από τη διερεύνηση πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας, έργα ύδρευσης, λυμάτων και αφαλάτωσης, έκτακτα έργα κατά της λειψυδρίας, έργα ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, η μεταρρύθμιση για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Εξάλλου, υπό έκδοση είναι η ΚΥΑ κοστολόγησης - τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος καθώς και μελέτη για την καλύτερη πρόβλεψη των ακραίων υδρολογικών φαινομένων.
Η κατάσταση στην Ηλεία
Στην συνεδρίαση συμμετείχε, ύστερα από πρόσκληση της Δρος Αυγερινοπούλου, και ο κ. Π. Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού- Αλφειού. Ο κ. Παρασκευόπουλος έθεσε το θέμα των μειωμένων αποθεμάτων νερού και τα προβλήματα που προκαλεί η λειψυδρία στον πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που ο αντιμετώπισε ο Οργανισμός την φετινή χρονιά καθώς τον Μάιο και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καλλιεργητή περίοδος, καταγράφηκε έλλειψη 50 εκατομμυρίων κυβικών νερού, του ενός τρίτου της συνολικής ποσότητας που απαιτεί το σύνολο της περιόδου.
Οι λύσεις που εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον αγροτικό κόσμο ήταν το κυκλικό πρόγραμμα άρδευσης, ο περιορισμός της παροχής και η αυστηροποίηση του κανονισμού ενώ ανάσα αποτέλεσαν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην αναζήτηση λύσεων μελλοντικά καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλες και παγκόσμιες και η κοινή προσπάθεια με τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να είναι εντατική ενώ ως προτεραιότητα, ο κ. Παρασκευόπουλος έθεσε τον εκσυγχρονισμό των εγγειοβελτιωτικών έργων.