H κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σφραγίζει τις πολιτικές εξελίξεις

126
ΑΠΕ-ΜΠΕ

H τελευταία  Έρευνα της OPINION POLL αποτύπωσε το πολιτικό τοπίο με την συμπλήρωση ενός ολόκληρου χρόνου από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι απαντώντες δεν είχαν στην σκέψη τους μόνο τρέχουσες εξελίξεις.Απαντούσαν έχοντας κατά νου και μία συνολική πορεία , όπως και τα προβλήματα του επομένου διαστήματος με κυρίαρχο αυτό της Οικονομικής Κρίσης.

του Ζαχαρία Ζούπη*

Γι’ αυτό ακριβώς και είναι σημαντικό ότι το 56% απαντά ότι σ΄αυτή την χρονιά, η χώρα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση έναντι ενός 35% που έχει αντίθετη αποψη. Σ΄αυτή την χρονιά η χώρα αντιμετώπισε την απειλή στον Έβρο, την πανδημία του κορονοιού, την πρόκληση να προχωρήσει σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους και να υπάρξει μία κανονικοποίηση της κοινωνικής- οικονομικής ζωής. Μάλιστα αυτή την στιγμή βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο έξαρσης ή και ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ το τσουνάμι της Οικονομικής κρίσης κάνει σταδιακά αισθητή την εμφάνισή του , με την τούρκικη επιθετικότητα πάντα παρούσα. Σ΄αυτό το τοπίο αυτό το δημοσκοπικό εύρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πολύ περισσότερο που αυτή την άποψη υιοθετεί το 35.2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 81.5% του ΚΙΝΑΛ κ.ο.κ.

Από την έρευνα προκύπτει η εικόνα ενός πολιτικού σκηνικού που έχει ένα κεντρικό πρόσωπο που συγκεντρώνει εκτίμηση και εμπιστοσύνη, λόγω της αποτελεσματικότητας σε σοβαρές κρίσεις, της λογικής και αποτελεσματικότητάς του: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Το 65% κρίνει θετικά την παρουσία του ως Πρωθυπουργού με διακομματική απήχηση του επιπέδου  ποσοστών που αναφέραμε ήδη πιο πάνω
  • Το 62% κρίνει θετικά συνολικά το έργο της Κυβέρνησής του
  • Προηγείται με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά της τάξης του 32.3% του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με ποσοστό προτίμησης 51.5% έναντι 19.2% .
  • Προηγείται στην δημοφιλία όλων των άλλων Πολιτικων αρχηγών με 61.9% έναντι 29.8 % του Αλέξη Τσίπρα

  Το γεγονός αυτό διαμορφώνει ένα πολιτικό σκηνικό δικομματισμού στο οποίο περισσότερο θα ταίριαζε ο όρος εναμισοκομματισμός.Γιατί; Γιατί διαμορφώνεται μία δημοσκοπική εικόνα όπου το πρώτο κόμμα η Ν.Δ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με double score, με διαφορά  της τάξης του 20. 5%( 41.2% έναντι 20.7%).

Αυτή είναι η εικόνα των συσχετισμών αυτη την ώρα. Οφείλεται βέβαια στην αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη και βασικών πολιτικών επιλογών του, οφείλεται όμως και στην δυσκολία που δείχνει να έχει η Αντιπολίτευση να βρει τον βηματισμό της . 

Το μέτωπο της Οικονομίας,  θα κρίνει πολλά. Την ίδια στιγμή που η ικανοποίηση για την συνολική πορεία του Α. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού είναι της τάξης του 65% , η ικανοποίηση από τα μέχρι τώρα ληφθέντα οικονομικά μέτρα τόσο κατά την φάση του lock down , όσο και στην συνέχεια περιορίζεται στο 41% Τι θα συμβεί αν η Κρίση ξεσπάσει σ΄όλη την διάστασή της ; Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της; Με τι τακτική θα πορευτεί η Αντιπολίτευση; Αυτα είναι κρίσιμα ερωτήματα η απάντηση στα οποία θα επηρεάσει σίγουρα σε μικρότερο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπει σ΄αυτή την μάχη με ισχυρό απόθεμα εμπιστοσύνης, έχοντας αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Η μάχη ‘ομως θα είναι δύσκολη. Έχει όμως και ένα άλλο όπλο. Την ομάδα του. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για μία συγκριτική αξιολόγηση των σημερινών Υπουργών σε  σχέση μ΄αυτούς του τελευταίου κυβερνητικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει απόλυτη υπεροχή και στα 15 ζευγάρια με διαφορές από 5% μέχρι και …39% ! Κάποιοι δε επικρατούν χαοτικά ( Τ. Θεοδωρικάκος, Β.Κικίλιας, Κ. Πιερρακάκης, Ν.Δένδιας , Μ.Χρυσοχοίδης, Κ. Χατζηδάκης, Χ. Σταικούρας ).

Τα υπόλοιπα θα κριθούν στην ζωή, μη ξεχνώντας ποτέ τον ρόλο ξαφνικών γεγονότων, των απρόπτων παραγόντων.


*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής-υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr