Στην Ιστορία της ομάδας, πάντως, υπάρχουν δύο ημερομηνίες-σταθμοί στην κορύφωση της δόξας και στην δημιουργία ενός μύθου γύρω από το όνομα της.

Η πρώτη είναι η 7η Απριλίου 1989, όταν η FIBA σε ανοικτή ψηφοφορία (56 ναι - 13 όχι) άλλαξε τον κανονισμό, ο οποίος μέχρι τότε απαγόρευε τη συμμετοχή παικτών του ΝΒΑ (επαγγελματιών) σε επίπεδο εθνικών ομάδων, και άνοιξε την πόρτα στην πρώτη (και για τους περισσότερους μοναδική) ομάδα... όνειρο!

Η δεύτερη είναι δύο χρόνια μετά, όταν στις 22 Σεπτεμβρίου 1991, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τσακ Ντέιλι, ανακοίνωνε τη δωδεκάδα που θα εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992), τη γνήσια και αξεπέραστη «Dream Team». Μία ημέρα, πάντως, που μπορεί να έφερε την... ανάσταση στη χώρα, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 η πορεία προς το χρυσό είχε σταματήσει στα ημιτελικά από τη «δίψα» των Σοβετικών για διάκριση και συγκεκριμένα του Ρίμας Κουρτινάιτις (28 πόντοι), αλλά «στοίχειωσε» τον Τσακ Ντέιλι.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός και τότε προπονητής των Ντιτρόιτ Πίστονς είχε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αφήσει εκτός τελικής επιλογής τον αρχηγό και πρωταγωνιστή των «πιστονιών» Αϊζάια Τόμας... Ωστόσο, η πορεία της «Dream Team» προς το χρυσό άφησε το... σνομπάρισμα του Ντέιλι στον Τόμας στην άκρη, καθώς οι ΗΠΑ βρέθηκαν στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και πάλι στην κορυφή.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) επιχειρεί μία ιστορική αναδρομή στην «δυναστεία» των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Η αγάπη μπορεί να άργησε μία ημέρα, το μπάσκετ όμως 16.425 ημέρες... Από το 1891 όταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής Τζέιμς Νέισμιθ επινόησε την καλαθοσφαίριση στο κολέγιο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, πέρασαν 45 χρόνια, μέχρι να δώσει το «παρών» στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού. Το 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το άθλημα με την... πορτοκαλί μπάλα ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα και μαζί του γεννήθηκε η «δυναστεία» της Αμερικής...

14 Αυγούστου 1936 (Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου)

Οι προσπάθειες της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας των ΗΠΑ ξεκίνησαν έχοντας ως βάση των ενεργειών της το πασίγνωστο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης. Όσο για τους παίκτες που θα απάρτιζαν την ιστορική ομάδα, οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάστηκε να περάσουν από... οντισιόν, καθώς οι υπεύθυνοι έκαναν την επιλογή τους από τις δύο ομάδες που «πάλεψαν» στο πρωτάθλημα εταιρειών της Αμερικής για την πρώτη θέση. Πρόκειται για τη γνωστή κινηματογραφική εταιρία, Γιουνιβέρσαλ, και τους Όιλερς, με τους τελευταίους να χάνουν το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης χρονιάς, με το τελικό 44-43. Η ομάδα σχηματίστηκε από επτά παίκτες της Γιουνιβέρσαλ και έξι από τους Γκλόμπι Όιλερς, ενώ ξεχώριζε και η επιλογή ενός παίκτη, ο οποίος δεν ανήκε σε κάποια από τις δύο προαναφερθείσες ομάδες, αυτή του Ραλφ Μπίσοπ, καθώς ο τελευταίος ήταν κολεγιόπαιδο. Βέβαια, και η επιλογή του ομοσπονδιακού τεχνικού δεν ήταν χρονοβόρα, καθώς χρέη προπονητή ανέλαβε ο τεχνικός των πρωταθλητών (Γιουνιβέρσαλ Πίκτσερς), Τζέιμς Νιντλς.
Στον αγωνιστικό τομέα, η καλή... ημέρα για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ φάνηκε από την πρώτη αναμέτρηση, όταν η τότε αντίπαλος της, η Ισπανία, δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω του εμφυλίου που επικρατούσε στη χώρα και κράτησε την ομάδα στην πατρίδα. Οι παίκτες του Νιντλ, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, δεν δυσκολεύτηκαν να τοποθετήσουν στην τροπαιοθήκη τους το πρώτο χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς με σερί πέντε νικών σε ισάριθμους αγώνες, κατέλαβαν την πρώτη θέση. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στον τελικό με τον Καναδά η καταρρακτώδης βροχή δεν άφηνε περιθώρια για θεαματικό παιχνίδι, σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής, και ο αγώνας τελείωσε μόλις 19-8 υπέρ των ΗΠΑ, με τις δύο ομάδες στο δεύτερο μέρος να πετυχαίνουν 8 πόντους (15-4 ήταν το ημίχρονο). Το χρυσό μετάλιο, πάντως, δεν πήγε σε ολόκληρη την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, καθώς οι νόμοι της FIBA προέβλεπαν σε κάθε αγώνα το συγκρότημα να μπορεί να δηλώσει μόνο επτά παίκτες. Τυχερή επτάδα ήταν αυτή των Γκλόμπι Όιλερς, που απαρτιζόταν από 6 παίκτες της ομάδας πρωταθλήματος και τον Μπίσοπ.
Γνωρίζατε ότι:
-Ο Φρανκ Λούμπιν των ΗΠΑ, ο οποίος την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε Λουμπίνας, κατέκτησε με τη Λιθουανία το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
-Η Ισπανία (είχε ξεσπάσει εμφύλιος στη χώρα των Ιβήρων) και η Ουγγαρία δεν έδωσαν το «παρών» στην Ολυμπιάδα, ενώ το Περού αποσύρθηκε μετά τον προκριματικό γύρο.
-Τρία χρόνια μετά το πρώτο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ ο Τζέιμς Νέισμιθ άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Καναδάς 19-8 (ημ. 15-4)
Συνθέσεις:
ΗΠΑ: Τζόνσον 2, Νόουλες 2, Φορτενμπέρι 8, Γουίτλεϊ 5, Ράγκλαντ 2, Σάι, Μπίσοπ.
ΚΑΝΑΔΑΣ: Πέντεν 1, Α. Τσάπμαν 2, Ουάιζμαν 1, Άλισον 4, Στιούαρτ, Σ. Τσάπμαν, Άτσινσον.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τ. Σουβόνγκ (Κίνα)