Η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» 16 θέσεις στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς και συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως.

 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

 

Αλμα 16 θέσεων για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αντίληψη διαφθοράς, την τελευταία τριετία! Η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη χώρα μας στην 51η θέση σχετικά με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) στην έκθεσή της για το 2022, πιστοποιώντας πως στον τομέα της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς σημειώνεται έργο και μάλιστα με απτά αποτελέσματα.

Η εντυπωσιακή βελτίωση της θέσης της χώρας είναι προϊόν της τριετούς βελτίωσης των δεικτών κατά της διαφθοράς και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που περιγράφουν την Ελλάδα ως βασίλειο παρανομίας, σκανδάλων και διαπλοκής.

Η χώρα μας βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100), όπως σημειώνεται στο σημείωμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

 

Πολυσχιδές έργο

Η ΕΑΔ αναπτύσσει πολυσχιδές ελεγκτικό έργο συμμετέχοντας «στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής (lobbying), της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις (whistleblowers), καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών, όπως ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού έρχεται στη δημοσιότητα την ώρα που η χώρα παρουσιάζεται, εντός και εκτός συνόρων, ως άντρο παρανομίας με καταλυμένους θεσμούς και γενικευμένη διαφθορά από την αντιπολίτευση. Και δεν έτυχε προβολής αντίστοιχης με αυτήν της έκθεσης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, την οποία έχει κάνει σημαία επί έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προφανώς εξηγείται από το περιεχόμενο της έκθεσης, καθώς η σύγκριση δεν… εξυπηρετεί αφού η 67η θέση της περιόδου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει γίνει 51η σήμερα.

 

«Πετυχαίνουμε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο «m» τονίζει πως «ακόμη μία φορά, για ακόμα ένα μείζον ζήτημα, οι προχειροσχεδιασμένες και κακοσκηνοθετημένες προσπάθειες του κ. Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσουν την Ελλάδα σαν μια χώρα όπου η διαφθορά κυριαρχεί πέφτουν από μεγάλο ύψος στο κενό και συντρίβονται.

Είναι εμφανές, σε κάθε καλόπιστο και εχέφρονα άνθρωπο, ότι, εκτός από δογματικοί και επικίνδυνοι καιροσκόποι, δεν ορρωδούν προ ουδενός, καθώς διαβάλλουν συνεχώς την πατρίδα για να απομειώσουν το διεθνές κύρος της, που με συντονισμένο σχέδιο και στρατηγικά μελετημένες κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέκτησε η πατρίδα μας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχή χρονιά στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI). Η μαύρη προπαγάνδα και το μεγάλο ψέμα έχουν κοντά ποδάρια, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Οι αριθμοί και τα στοιχεία, δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και ευτυχώς για την κοινωνία μας, είναι αδιάψευστα. Η Ελλάδα πετυχαίνει, βελτιώνεται, προκόβει και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός».

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου σημειώνει πως «σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλη του την αντιπολιτευτική ρητορική στη διαφθορά, ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Transparency International, έρχεται να τον διαψεύσει πανηγυρικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 51η θέση, παρουσιάζοντας άνοδο 16 θέσεων σε σχέση με το 2018, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Η επιχείρηση δυσφήμησης της κυβέρνησης και της χώρας, μία ακόμη φορά, διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει και θα το κρίνει, μεταξύ άλλων, στις εκλογές».

«Οταν ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε στο εξωτερικό, συνομιλούσε και με νέους Ελληνες που είχαν φύγει τον καιρό της κρίσης. Στο ερώτημα που τους έκανε ποια θα ήταν η προϋπόθεση για να γυρίσουν, η απάντηση ήταν ότι πρέπει η χώρα να έχει περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία» θυμίζει ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, και συνεχίζει: «Σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019, η Ελλάδα κάνει σοβαρά βήματα προόδου και στον τομέα της διαφάνειας. Οπως πιστοποιεί η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η χώρα μας έχει ανεβεί 16 θέσεις, σε σχέση με το 2018, στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, αυξάνουν τον πήχυ. Οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Με περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες και πιο σύγχρονες πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Η έκθεση αυτή όμως είναι άλλη μια απάντηση στην ισοπεδωτική αντιπολίτευση που παρουσιάζει τη χώρα ως διεφθαρμένη και, ουσιαστικά, χωρίς θεσμούς. Η ΝΔ προχωρά μπροστά και εκσυγχρονίζει τη χώρα προς όφελος όλων των πολιτών.»