Η Άννα Διαμαντοπούλου σε μία μακροσκελή ανάρτηση με αφορμή τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για το Νέο Ψηφιακό Σχολείο ουσιαστικά δήλωσε τη στήριξή της στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην παιδεία. Παράλληλα η ίδια ανέλυσε όσα έκανε όταν διετέλεσε υπουργός Παιδείας, ρίχνοντας καρφιά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι χάθηκαν 13 έτη για την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών.
Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Πιερρακάκης μαζί με τον πρωθυπουργό πριν λίγες ημέρες παρουσίασαν όλες τις καινοτομίες που εισάγονται στα σχολεία με το νέο Ψηφιακό Σχολείο, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκινά από Σεπτέμβριο. Το ψηφιακό σχολείο θα περιλαμβάνει φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων μέσω Διαδικτύου, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία όπως την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ. αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή, ψηφιακά αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.. Παράλληλα τα σχολεία εξοπλίζονται με διαδραστικά συστήματα μάθησης.
Ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του σχολείου στην ψηφιακή εποχή. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια επανάσταση στο δημόσιο σχολείο: «Εδώ συντελείται πραγματικά μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το ίδιο το μάθημα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο αποκαλούμε “ψηφιακό φροντιστήριο”, μπορεί ο μαθητής να δει ένα εύληπτο βίντεο, ουσιαστικά μπορεί να είναι η πεντάλεπτη περίληψη, για να το πω πολύ απλά, ενός μαθήματος που μπορεί να κρατήσει 40 λεπτά, ώστε αν θέλει με κάποιο τρόπο να φρεσκάρει τις γνώσεις του -πάντα τα βίντεο αυτά παρουσιασμένα με έξυπνο τρόπο από πολύ έμπειρους εκπαιδευτικούς- να μπορεί να το κάνει και να έχει μια συμπληρωματική υποστήριξη στην καθημερινή διαδικασία εκμάθησης. Δεν θα υποκαταστήσει ποτέ το ψηφιακό φροντιστήριο το κλασικό βιβλίο, την ανάγκη να κάνεις τις ασκήσεις σου και να παραδώσεις αυτά τα οποία σου έχει ζητήσει ο καθηγητής ή ο δάσκαλος για την επόμενη μέρα. Είναι, όμως, νομίζω μια πολύ σημαντική συμπληρωματική βοήθεια».
Η στήριξη από την Άννα Διαμαντοπούλου
Η πρώην υπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ενθουσιασμένη από το νέο Ψηφιακό Σχολείο, μιλώντας για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα στήριξε ανοιχτά της αλλαγές στο σχολείο αναφέροντας ότι η ίδια ξεκίνησε την προσπάθεια ψηφιοποίησης, ωστόσο οι επόμενες κυβερνήσεις αδράνησαν με αποτέλεσμα να χαθούν 13 πολύτιμα χρόνια. Επιπλέον η ίδια ευχήθηκε από καρδιάς αυτές οι αλλαγές να καρποφορήσουν προς όφελος της παιδείας και των μαθητών.
Αναλυτικά η ανάρτηση της Άννας Διαμαντοπούλου:
«Τον Οκτώβριο του 2010 είχαμε συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εν μέσω οικονομικής κρίσης, μνημονίων, αγανακτισμένων κλπ.
Στις 9/10/2010 παρουσιάσαμε ως Υπουργείο παιδείας παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Μούδρου στη Λήμνο όλη την πολιτική για το Ψηφιακό σχολείο.
Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε:
- η ψηφιοποίηση και η διαδραστικότητα όλων των βιβλίων και όλων των τάξεων,
- η συμπλήρωση διδασκαλίας κάθε μαθήματος με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό
- το ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οι πρώτοι 1.200 διαδραστικοί πίνακες κλπ.
Ένα χρόνο αργότερα και ενώ είχαν εξασφαλιστεί από την ΕΕ οι πόροι για διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία,είχαν ολοκληρωθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα, είχαν ενοποιηθεί οι μη συμβατές μέχρι τότε πλατφόρμες στο Υπουργείο Παιδείας και υπήρχε ψηφιακή σύνδεση κάθε σχολείου με το υπουργείο.
Στις 13.12.2011 παρουσιάσαμε το ψηφιακό φροντιστήριο με επίδειξη των 6 πρώτων μαθημάτων, και ανακοινώθηκε η πιλοτική ψηφιακή υπηρεσία συμβούλου καθηγητή για το μάθημα της Φυσικής.
Ακολούθησε ένας μακρύς χειμώνας με μικρά διαλείμματα για την ψηφιακή εποχή στο σχολείο. Θεωρώ ότι είναι σημαντικές οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας και του Π/Θ για το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο και εύχομαι από καρδιάς αυτή την φορά να καρποφορήσουν.
Όμως ας σκεφτούμε όλοι πόσες χιλιάδες ελληνοπούλα, μια ολόκληρη σχολική γενιά δεν πήραν αυτό που όφειλε και μπορούσε να τους δώσει η χώρα τους. Λυπάμαι για δεκατρία χρόνια, ψηφιακής πολιτικής, που χάθηκαν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
Για όσους ενδιαφέρονται επισυνάπτω βίντεο και δελτίο τύπου της εποχής».