Πολλά γράφτηκαν για την εντυπωσιακή αλλαγή των συσχετισμών στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά του πρώτου γύρου και να ηττηθεί πανηγυρικά από τον Στέλιο Αγγελούδη στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ωστόσο για όσους γνωρίζουν τα κομματικά δρώμενα της πόλης, αυτή η εξέλιξη ήταν περίπου αναμενόμενη.

Ένα από τα βασικά ατού του Στέλιου Αγγελούδη ήταν ότι αρνήθηκε κάθε κομματικό χρίσμα, κάτι το οποίο του έδωσε το προβάδισμα στον β’ γύρο έναντι του επίσημου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο νέος Δήμαρχος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ , αρνήθηκε κάθε συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν ο τελευταίος έκανε περιοδεία στην πόλη για να στηρίξει τον πράσινο υποψήφιο Περιφερειάρχη, Χρήστο Παπαστεργίου. Επιπλέον το ψηφοδέλτιό του κάθε άλλο από πράσινο χρώμα είχε καθώς σε αυτό συμμετείχαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ! Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη τριάδα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων βρίσκεται ο Βασίλης Γάκης, ο οποίος προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία και ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου <<Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα>>, το οποίο στήριξε επίσημα η Ν.Δ. το 2019 υπό τον Νικό Ταχιάο. Παράλληλα τρίτος σε σταυρούς εκλέχθηκε ο Παντελής Καζαντζίδης, επίσης προερχόμενος από την Ν.Δ. και πρώην περιφερειακός σύμβουλος του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι ο Σπύρος Βούγιας, πολύ γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην πόλη και πρώην υποψήφιος Δήμαρχος, τερμάτισε τέταρτος σε σταυρούς, μετά τις υποψηφιότητες προερχόμενες από την Νέα Δημοκρατία! Φαίνεται, λοιπόν, ότι πολλοί νεοδημοκράτες ψήφισαν τον Στέλιο Αγγελούδη για Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, παρά το κομματικό χρίσμα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Σύμφωνα με το ένθετο «Secret» στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» , ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έλεγε σε παρέα της πόλης μετά τον β’ γύρο των εκλογών ότι αν το 2010, όταν ο ίδιος ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη, είχε την ίδια στήριξη από τους βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, θα εκλεγόταν σίγουρα Δήμαρχος. Άλλωστε τότε έχασε από τον Γιάννη Μπουτάρη για μόλις 400 ψήφους. Προφανώς αυτή η κομματικοποίηση της υποψηφιότητας Ζέρβα σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για την κούρσα της διαδοχής έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ήττα Ζέρβα.

Η στήριξη Βενιζέλου - Μπουτάρη

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο Στέλιος Αγγελούδης και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχουν κάτι κοινό. Σύμφωνα με την ίδια στήλη, ο Στέλιος Αγγελούδης υπήρξε στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος του παρείχε στήριξη στις εκλογές. Ο Βενιζέλος πάλι ήταν αυτός που είχε προτείνει στον Γιάννη Μπουτάρη να συμπεριλάβει στον συνδυασμό του τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Έπειτα οι σχέσεις Γιάννη Μπουτάρη και Κωνσταντίνου Ζέρβα δεν υπήρξαν οι καλύτερες με αποτέλεσμα ο τελευταίος να δώσει άτυπη γραμμή στήριξης στον Στέλιο Αγγελούδη. Μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη συντάχθηκαν και πολλά στελέχη του υποψήφιου Δημάρχου, Γιάννη Πέγκα, ο οποίος είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να αλλάξει χέρια η δημαρχία της πόλης. Κάπως έτσι, με ευρύτερες συμμαχίες από όλα τα κόμματα, ο Στέλιος Αγγελούδης κατάφερε να επικρατήσει με 67% στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έναντι του νυν Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.