Μια άκρως μυστική αποστολή του διοικητή της ΕΥΠ, Μιχάλη Δεμίρη, αποκαλύπτει σήμερα ο «Βηματοδότης» στο «Βήμα της Κυριακής». Ο διοικητής της ΕΥΠ ταξίδεψε με το αεροπλάνο της γραμμής στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να συναντήσει τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (MIT), Ιμπραχίμ Καλίν.

Η συζήτηση των δύο ανδρών περιείχε θέματα που αφορούν ζητήματα ασφαλείας για τις δύο χώρες, με κύριο μενού το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία ενώ υπήρξαν και ορισμένες συμφωνίες για συνεργασία επί συγκεκριμένων προβλημάτων. Μάλιστα η συνάντηση φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς την ώρα που αποχωρούσε για την Ελλάδα ο επικεφαλής της ΕΥΠ, η τουρκική αστυνομία πραγματοποιούσε ευρεία επιχείρηση για τη σύλληψη διακινητών που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο. Έτσι με εντολή του Καλίν συνελήφθησαν 90 διακινητές που είχαν στήσει επιχείρηση παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα.

Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από πληροφορίες που έδωσε η ΕΥΠ στις τουρκικές αρχές, ενώ η μυστική επιχείρηση έφερε τις ονομασίες Ασπίδα 9 και Ασπίδα 10. Η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας δεν είναι τυχαία, καθώς η Άγκυρα άρχισε να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το μεταναστευτικό, αφού κατανοεί ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια ομαλή ελληνοτουρκική προσέγγιση. 

Σε αυτό το πλαίσιο στις 21 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά, γεγονός που ίσως συνοδευτεί με νέες συμφωνίες με τη χώρα μας για το καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού. Ο τελευταίος μάλιστα αποτελεί και θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού, καθώς στην προηγούμενη παρουσία του στην Αθήνα είχε ζητήσει να επισπευσθούν οι υποχρεώσεις του ώστε να επισκεφθεί την Ακρόπολη.