Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, φέρεται να απείλησε την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε μια σειρά μυστικών συναντήσεων, προσπαθώντας να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Guardian.

Ο Yossi Cohen, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, είχε μυστικές επαφές με την τότε εισαγγελέα του ΔΠΔ, Fatou Bensouda, κατά τα έτη που προηγήθηκαν της απόφασής της να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η έρευνα αυτή, που ξεκίνησε το 2021, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο διάδοχος της Bensouda, Karim Khan, ανακοίνωσε ότι ζητούσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, σχετικά με τη συμπεριφορά της χώρας στον πόλεμο στη Γάζα.

Η απόφαση του εισαγγελέα να ζητήσει από το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με τρεις ηγέτες της Χαμάς, είναι ένα αποτέλεσμα που το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ φοβόταν εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε στην βρετναική εφημερίδα: «η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συνέβη όταν ήταν διευθυντής της Μοσάντ και οι δραστηριότητές του δηλώθηκαν σε υψηλό επίπεδο και δικαιολογήθηκαν με βάση ότι το δικαστήριο έθεσε απειλή για δίωξη στρατιωτικού προσωπικού».

Μια άλλη ισραηλινή πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατά της Bensouda δήλωσε ότι ο στόχος της Μοσάντ ήταν να εκθέσει την εισαγγελέα ή να την επιστρατεύσει ως κάποιον που θα συνεργαζόταν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Μια τρίτη πηγή δήλωσε ότι ο Cohen ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Bensouda είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ σχετικά με τις προσπάθειες του Cohen να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών για τον όλο και πιο επίμονο και απειλητικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς του.

Τρεις από αυτές τις πηγές γνώριζαν τις επίσημες αποκαλύψεις της Bensouda στο ΔΠΔ σχετικά με το θέμα. Είπαν επίσης ότι αποκάλυψε ότι ο Cohen την είχε πιέσει αρκετές φορές να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα στην υπόθεση του ΔΠΔ για την Παλαιστίνη.

Η Μοσάντ έδειξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας της Bensouda και απέκτησε απομαγνητοφωνημένα αντίγραφα μυστικών ηχογραφήσεων του συζύγου της, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δυσφημίσουν την εισαγγελέα.

Οι αποκαλύψεις για την επιχείρηση του Κοέν αποτελούν μέρος μιας επικείμενης έρευνας του Guardian, της ισραηλινο-παλαιστινιακής έκδοσης +972 Magazine και του εβραικόφωνου Local Call, που αποκαλύπτει πώς πολλαπλές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διεξήγαγαν έναν κρυφό «πόλεμο» κατά του ΔΠΔ για σχεδόν μια δεκαετία.

Σε επικοινωνία με τον Guardian, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε: «Οι ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που στοχεύουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ».