«Την αγωνία της για την εφιαλτική τροπή που έχουν λάβει τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας» εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), καθώς, όπως επισημαίνει, τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν και η χρονιά κλείνει με δεκάδες εργαζόμενους νεκρούς.

«Ο θάνατος του 40χρονου εργαζομένου σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, το Σάββατο, ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης» αναφέρει η ΓΣΕΕ και σημειώνει ότι είναι το τέταρτο εργατικό δυστύχημα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, «με τις συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο να επαναλαμβάνονται, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο».

Όπως υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «μόλις το περασμένο καλοκαίρι, εκφράσαμε την κατηγορηματική αντίθεση σε μία επικίνδυνη νομοθέτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και, συγκεκριμένα, στο άρθρο 88 του νόμου 4964/2022, που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπου ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δύναται να αναθέτει σε μη αδειοδοτημένο προσωπικό την εκτέλεση επιμέρους εργασιών αναγκαίων για την κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υφιστάμενων ή νέων εγκαταστάσεων επί εδάφους, επί στύλου, επί κτιρίων και, ιδίως, βοηθητικών εργασιών, όπως εργασίες στερέωσης εξοπλισμού, χωματουργικές, δομικές, όπως κατασκευή βάσεων στήριξης και παρασκευή δομικών μιγμάτων, μεταφορά υλικών στον τόπο εκτέλεσης του έργου και καθαρισμού. Μία εξόχως επικίνδυνη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια και τις ζωές ανθρώπων».

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, «οι εργαζόμενοι στον κλάδο καταγγέλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας».

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι, εδώ και 1,5 χρόνο, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση πλήρες πακέτο προτάσεων για τον περιορισμό των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων και έχει κρούσει κατ΄επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική αυτή κατάσταση, «η οποία, όμως, συνεχίζεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αποφάσεις και δράσεις των αρμοδίων».

«Απαιτούμε τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα, εκφράζουμε την αγωνία μας για την εφιαλτική τροπή που έχουν λάβει τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας, αρνούμαστε να αποδεχθούμε μία καθημερινότητα με νεκρούς εργαζόμενους» καταλήγει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.