Έσοδα έως και 2,5 δισ. ευρώ σε μόνιμη βάση από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, προϊδεάζοντας για την ολοκληρωτικά καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας

Πρόσθετα έσοδα έως και 2,5 δισ. ευρώ σε μόνιμη βάση, μπορεί να φέρει στα κρατικά ταμεία η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο εκτιμά μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανή η υπέρβαση των εσόδων ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ ήδη από το τρέχον έτος, σύμφωνα με το ERTnews.gr

Όπως σημείωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης, τα πρόσθετα έσοδα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούν σε μειώσεις άμεσων φόρων και όχι έμμεσων, προκειμένου η μείωση αυτή να λειτουργήσει και ως κίνητρο για αύξηση της εργασίας ενώ εκτίμησε πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να διαμορφωθεί σε επίπεδα από 2,5% έως και 2,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνώντας και τους νέους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού. Για το 2025, το ΓΠΚΒ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να κυμανθεί από 2,2% έως και 2,5%.

Θετική πορεία

Στην Έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι: Σε ένα πλαίσιο «βέβαιης αβεβαιότητας», η οποία χαρακτηρίζεται από διεθνείς εστίες πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής, και γεωπολιτικής ρευστότητας, η ελληνική οικονομία συνεχίζει και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 την σταθερή πορεία βελτίωσης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό, αν και σε καθοδική πορεία, να εξακολουθεί να είναι ανθεκτικός, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

Η δυναμική αυτή και η σταθερότητα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία, εκτός από την επιβράβευση με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδήγησε και στην πρόσφατη αναβάθμιση, την πρώτη εντός της επενδυτικής βαθμίδας, του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Scope Ratings. Κριτήρια για αυτή την αναβάθμιση αποτέλεσαν η πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους, η βελτιούμενη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, και η ισχυρή ανάπτυξη. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω της συνέργειας των επενδύσεων και της παραγωγικότητας σε εξαγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας με θετικό αντίκτυπο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση 2,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023 (προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη είναι 0,9%. Σε αυτή την επίδοση συνετέλεσαν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (2,1%) που εξακολουθεί να παρουσιάζει ανθεκτικότητα και η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (3,3% συνολικά, 5,1% για υπηρεσίες και 1,2% για αγαθά).

Είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες αυξήθηκαν από 132,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019 (αρχή της περιόδου για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) σε 195,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2024 (τελευταίος μήνας διαθεσιμότητας στοιχείων), μία αύξηση 47,1%. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3%. Αρνητική ήταν η συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης (-1,4%) και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (αύξηση 4,2% συνολικά).

Τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2025, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις του δεσμευτικού Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028 (ΜΔΣ) το οποίο έλαβε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει μεγέθυνση του ΑΕΠ 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025, ενώ ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025.

Οι εκτιμήσεις και παραδοχές της Έκθεσης του Προϋπολογισμού βάσει των οποίων διαμορφώνεται τόσο η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,3% για το 2025 όσο και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 2,4% του ΑΕΠ για το ίδιο έτος είναι ρεαλιστικές. Η εκτίμηση του Γραφείου για τον ρυθμό μεγέθυνσης της Ελληνικής οικονομίας για το 2025 εμπεριέχεται σε ένα εύρος πρόβλεψης που διαμορφώνεται μεταξύ 2,2% και 2,5%. Θετικές προοπτικές αλλά και κίνδυνοι ενδέχεται να επηρεάσουν τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας συμπαρασύροντας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2025.