Χθες το βράδυ, Άγγλοι και Σκωτσέζοι παίκτες και προπονητές -όπως είχαν υποσχεθεί- γονάτισαν στον ποδοσφαιρικό ναό του Wembley.

Ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις. Λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη της μεταξύ τους αναμέτρησης (0-0), σε μία συμβολική κίνηση που διήρκεσε μια στιγμή, αλλά φαινόταν αιώνια.

Χθες το βράδυ, αντίθετα από τις άλλες φορές, υπήρχαν περισσότερα χειροκροτήματα, οι όποιες απόπειρες σφυριγμάτων…καλύφθηκαν. Φίλαθλοι που βρέθηκαν στις εξέδρες του Wembley μετά απόμώρες κοινής διασκέδασης στους δρόμους το Λονδίνου.

Η στιγμή που τραβήχτηκε από το φωτογραφικό φακό, έκανε το γύρο του κόσμου, πέρασε από τις ιστοσελίδες και τις σημερινές εφημερίδες.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι παίκτες από την Αγγλία και τη Σκωτία έδειξαν ενότητα και γονάτισαν πριν από την έναρξη. Ευχαριστούμε την ομάδα της Σκωτίας για την ενότητα τους, διότι μαζί υπογραμμίσαμε τις κοινές μας αξίες σεβασμού και ισότητας. Σεβασμός στους παίκτες, γιατί συνεχίζουν να τονίζουν και να αμφισβητούν κάθε μορφή διάκρισης», ανέφερε η αγγλική ομοσπονδία (FA).

Από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι, οι παίκτες της Αγγλίας ξεκίνησαν να γονατίζουν πριν από τους αγώνες τους, κίνηση που έχει προκαλέσει διαμάχη στη Βρετανία.

«Νομίζω ότι έχουμε αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου ορισμένοι φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτή είναι μια πολιτική θέση με την οποία διαφωνούν. Αυτός δεν είναι ο λόγος που οι παίκτες το έκαναν αυτό. Είναι μία κίνηση υποστήριξης του ενός στον άλλον», είπε χαρακτηριστικά ο άγγλος ομοσπονδιακός προπονητής, Γκάρεθ Σάουθγκέιτ.

Ο αρχηγός της Σκωτίας, Άντι Ρόμπερτσον δήλωσε: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του ρατσισμού και να ευαισθητοποιούμε την ανάγκη αλλαγής όχι μόνο της σκέψης των ανθρώπων αλλά και της συμπεριφοράς τους. Πριν από τους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Μάρτιο, μιλήσαμε ως ομάδα και νιώσαμε ότι η στάση αυτή ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε αλληλεγγύη και να ενισχύσουμε την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνία.»