Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του, θέτει ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας τον υπερτουρισμό στα νησιά και τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισητηρίων. 

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας μίλησε στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews και στον Θ. Σιαφάκα, σχετικά με το κόστος των διακοπών που προβληματίζει του Έλληνες, αλλά και στο φαινόμενο του υπερτουρισμού, που υπάρχει και στη χώρα μας.

«Υπάρχει σε μερικά μέρη ένας υπερτουρισμός, για παράδειγμα στη Σαντορίνη γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα θέμα με την κρουαζιέρα. Κάθε μέρα εκεί μπορεί να κατεβαίνουν και 10 και 12 και παραπάνω, χιλιάδες επισκέπτες. Γι’ αυτό αναγκάστηκαν εκεί οι τοπικές αρχές να πάρουν την απόφαση για ένα πλαφόν, οκτώ χιλιάδων επιβατών τουριστών από κρουαζιέρα. Από εκεί και πέρα όμως, η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τις υποδομές της. Μπορεί να δημιουργήσει εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς για να δεχθούν κύμα τουριστών. Οπότε θέλουμε τον τουρισμό, αλλά πρέπει όμως να κάνουμε βήματα και εμείς και να βελτιώσουμε υποδομές», εξήγησε αρχικά ο κ. Γκίκας.

Ο υπερτρουρισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί

Τόνισε πως μερικά μέρη, όπως η Σαντορίνη, αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα υπερτουρισμού, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Για παράδειγμα, στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Κέρκυρα, κάθε μέρα σχεδόν έχουμε δύο και τρία και τέσσερα κρουαζιερόπλοια. Οι χιλιάδες χιλιάδων αυτοί επισκέπτες έχουν ένα αποτύπωμα περιβαλλοντικό, το οποίο είναι αξιοσημείωτο στην πόλη. Οπότε χρειάζεται να δούμε πώς και οι δημοτικές αρχές θα μπορούν να έχουν κάποιο έσοδο, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση», είπε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας εάν θα μπορούσε να μπει ένα εισιτήριο στην πόλη για παράδειγμα της Κέρκυρας, όπως έγινε με την περίπτωση της Βενετίας, ο κ. Γκίκας ανέφερε πως: «Είναι παραμετρικό, πολυπαραγοντικό αυτό το θέμα. Θέλει πάρα πολύ προσοχή για να βρούμε ένα κατάλληλο τέλος ή τρόπο. Υπάρχει και μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει στην κυβέρνηση ως βουλευτής Κερκύρας, ότι περιφερειακές ενότητες που έχουν μνημεία Ουνέσκο, να έχουν ένα τέλος πολιτισμού, ένα μικρό τέλος τάξης του μισού ευρώ, ένα ευρώ ανά επισκέπτη, ώστε αυτά τα χρήματα ακριβώς να πηγαίνουν στις δημοτικές και τοπικές αρχές και για τη συντήρηση των μνημείων, αλλά και όχι μόνο».

Οι τιμές των ακτοπλοϊκών

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που αποτελεί ένα μεγάλο κόστος, για τον πολίτη που θα αποφασίσει τις διακοπές του. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ένας στους δύο Έλληνες φέτος δεν θα πάει διακοπές.

«Από την πρώτη στιγμή της φετινής περιόδου της τουριστικής, έχει απασχολήσει πολύ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις υπό τον Υπουργό μας, τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στα συμβατικά πλοία όσο στα ταχύπλοα. Μάλιστα μπορώ να σας πω ότι από συγκριτικές μελέτες που έχουν γίνει υπάρχει ίσως και ένα ποσοστό της τάξεως 2 – 3%», δήλωσε.

Τα συμβατικά είναι πιο φτηνά από πέρσι, εξήγησε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως το υπουργείο προχώρησε σε ένα παρατηρητήριο τιμών.