Εννιά στις δέκα επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα των νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού αφορούσε τις ΑΠΕ, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Φιλοξενούμενος στο podcast Power Map του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, επισήμανε πως η κυριαρχία των ΑΠΕ στις ενεργειακές επενδύσεις οφείλεται σε τρεις λόγους.
Ο πρώτος, από την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, για την οποία είναι ευαισθητοποιημένη η κοινή γνώμη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων.
Οι δύο άλλοι λόγοι είναι η οικονομικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών καθώς και η ενεργειακή ασφάλεια. Σημείωσε πως η τελευταία παράμετρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τα δεδομένα που δημιουργεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το σχιστολιθικό αέριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ βοήθησαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Οι άλλες κινητήριες δυνάμεις στον ενεργειακό κλάδο είναι η ψηφιοποίηση, με την παροχή νέων υπηρεσιών στον καταναλωτή, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, σημείωσε πως βασικό ζητούμενο για την ενεργειακή μετάβαση είναι να υπάρξει όφελος για όλους, όχι μόνο για ένα μέρος της αλυσίδας αξίας. Οι προσπάθειες της ΔΕΗ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να προσφέρει ανταγωνιστικά ενεργειακά προϊόντα, καθώς και άλλες λύσεις πέραν της προμήθειας του ρεύματος.
Ο κ. Στάσσης στο πλαίσιο της «επανάστασης του ΑΙ», όπως είπε, αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης ενός κέντρου δεδομένων ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία. Σημείωσε πως η περιοχή συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου, με τη διαθεσιμότητα μεγάλων εκτάσεων γης, νερού, καθώς και ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος.
Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση του Κέντρου Δεδομένων, ανέφερε ότι η ΔΕΗ αναπτύσσει στην περιοχή 1,2 GW φωτοβολταϊκά, σχεδόν 500 MW μονάδων φυσικού αερίου, καθώς και αντλησιοταμιευτικά έργα όπως και μπαταρίες – επενδύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της υποδομής για ηλεκτρική ενέργεια.