Από το «good diplomacy, ε;» άλλων εποχών αλήστου μνήμης περάσαμε στην πολύ αποτελεσματική ελληνική διπλωματία, όπως αυτή ξεδιπλώθηκε σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια ενώπιόν μας τις προηγούμενες ημέρες. Ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναδεικνύεται σε άσο της διπλωματίας. Είναι φανερό λοιπόν πως η επίσκεψη εργασίας του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα ήταν άριστα προετοιμασμένη. Εξ ου και όλα ήταν στην εντέλεια και αποφεύχθηκαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αυτές που αποσβολωμένοι αλλά και οργισμένοι παρακολουθήσαμε το 2017, στη διάρκεια της επίσκεψης εδώ του Ταγίπ Ερντογάν. Ναι, ο λόγος για εκείνο το εκτός διπλωματικής λογικής και απαράδεκτο «λεκτικό θέατρο πολέμου», όπως το χαρακτήρισε η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Τότε βέβαια κυβερνούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ τώρα κυβερνά η ΝΔ. Η διαφορά είναι τεράστια. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης κέρδισε αυτές τις μέρες πολλούς πόντους στη συνείδηση όλων. Η Διακήρυξη των Αθηνών ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η υπογραφή της «μας επιτρέπει ένα πραγματικό άλμα μπροστά. Να προχωρήσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, χτίζοντας μια ειλικρινή σχέση στη βάση εκείνων που μας ενώνουν: τις φιλικές σχέσεις, την ανάδειξη ενός τρόπου αποσυμπίεσης των διαφωνιών μας και ένα επίπεδο συνεργασίας αμοιβαία επωφελές στο οικονομικό, στο εμπορικό και το κοινωνικό πεδίο».

Στρεβλές εντυπώσεις

Αυτά όλα φαίνεται πως ενόχλησαν ορισμένους, οι οποίοι βάλθηκαν να διαβάλουν τον Ελληνα ΥΠΕΞ, διά της απόπειρας δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων. Πραγματικά, τζάμπα κόπος. «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ελαβαν λοιπόν την απάντησή τους οι επικριτές και γύρισαν εκεί απ’ όπου εκκινούν όλα αυτά, στο χώρο της ανυπόληπτης αριστερής αντιπολίτευσης. Και εκεί θα ασχολούνται με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και με το κόμμα Νέα Αριστερά, τη σύναξη των «απογοητευμένων» που αναρωτιούνται αν θα πιάσουν το όριο του 3% όταν ξαναγίνουν εκλογές.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, δραστηριοποιείται έντονα στη διεθνή σκηνή και ανάγκασε τους Τούρκους σε αναδίπλωση 180 μοιρών. Η πατρίδα μας βγαίνει κερδισμένη από τη Διακήρυξη. Η Αγκυρα έχει θέματα με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο και συνεχίζει να προκαλεί δυσφορία στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με τη στάση της στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Είναι στριμωγμένη στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα εξοπλίζεται με ταχείς ρυθμούς και αποκτά υπεροπλία. Επίσης, η Αγκυρα είναι συνεχώς αντιμέτωπη με την πολύ μαχητική και πανταχού παρούσα πλέον ελληνική διπλωματία, η οποία δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Λογικό ήταν λοιπόν η Τουρκία να επιδιώξει να ρίξει τις εντάσεις που η ίδια δημιουργεί με την Ελλάδα. Η Αθήνα, από την πλευρά της, έχει κάνει με το παραπάνω το καθήκον της για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και αυτό ο διεθνής παράγων το βλέπει, το καταγράφει και το επιβραβεύει πολλαπλώς. Ούσα η πατρίδα μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και χωρίς αστερίσκους, με ισχυρή κυβέρνηση και με πολιτική στιβαρή σε όλα τα επίπεδα, επιβραβεύεται διαρκώς.

Εποικοδομητική παρουσία

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης εργάζεται πυρετωδώς και σε ανοικτή γραμμή με τη Λευκωσία για την προετοιμασία της Αθήνας, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, του αυριανού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Τα ζητήματα είναι πολλά και σοβαρά. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αντιμετώπιζαν με ιδεοληψία, προχειρότητα και τυχοδιωκτισμό τα πάντα, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ενεργή και εποικοδομητική παρουσία μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ώστε τα μέλη της να ενημερωθούν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Ολα by the book από την κυβέρνηση της ΝΔ, με σεβασμό στις προβλεπόμενες διαδικασίες και στις διεθνείς υποχρεώσεις της πατρίδας μας και πάντα με πολιτικό πολιτισμό. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει και η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, που πλέον είναι το ΠΑΣΟΚ, αγγίζει το 24%.