Γιούνκερ: Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία παραμένει πολύ αληθινός

9

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit, προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ αληθινός».

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στο Λουξεμβούργο.

Επεσήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα (16/9) ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος καιρός. Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ αληθινός», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επεσήμανε. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το δίκτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr