Κίνητρα για εξηλεκτρισμό, ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα είναι οι προτάσεις της Eurelectric που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό σύστημα έχει φθάσει στα 630 γιγαβάτ, ωστόσο «έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτύχουμε το στόχο των 1300GW μέχρι το 2030 και μόνο 6 χρόνια μπροστά μας».

Ο κ. Στάσσης και ο Διευθυντής Πολιτικής της Eurelectric Cillian O'Donoghue συμμετείχαν χθες σε στρογγυλό τραπέζι υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα που πρότειναν για την επίτευξη των στόχων είναι:

-Σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό το οποίο πρέπει να ξεκινήσει τις πρώτες 100 ημέρες της επόμενης θητείας της ΕΕ.

-Ενίσχυση της αποθήκευσης: όπως επισημαίνεται οι περικοπές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να φθάσουν το 30-35% σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ικανότητα αποθήκευσης πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 4 φορές έως το 2030 - από 51 GW σε 191 GW. Για την τόνωση των επενδύσεων απαιτείται ξεχωριστή στρατηγική.

-Επενδύσεις στα δίκτυα για τη σύνδεση τόσο των νέων μονάδων παραγωγής όσο και της ζήτησης εκτιμάται ότι μεταξύ 2025-2050 απαιτούνται ετησίως επενδύσεις έως και 67 δισ. ευρώ σε δίκτυα διανομής.