Η ανθεκτικότητα των έργων και των υποδομών είναι η βασική προτεραιότητα του ΤΕΕ επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2024.

Όπως εξήγησε στην ομιλία του «απαιτούνται σημαντικοί πόροι για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών» και ανέφερε ως παραδείγματα τις γέφυρες και τα τον πρωτοβάθμιο σεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια.  Ο Γιώργος Στασινός είπε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική βάση του εθνικού μητρώου υποδομών, η οποία πρέπει να εμπλουτιστεί με τα έργα της χώρας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στην ανάδειξη των αντίστοιχων προβλημάτων και θα χρειαστεί η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

Όσον αφορά την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, τόνισε ότι η αγορά δε βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση όσο σε σχέση με τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε τεχνικό προσωπικό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αμείβεται καλύτερα από τους μηχανικούς, γεγονός που δημιουργεί στρέβλωση, που απαιτεί λύση από τα αρμόδια υπουργεία. 

Σε σχέση με την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «ζούμε το απόλυτο μπάχαλο», καθώς όπως εξήγησε, εάν ένας Έλληνας έχει πάρει άδειες και εγκρίσεις για να χτίσει, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί η οικοδομή να σταματήσει, ανάλογα με τη βούληση του εκάστοτε δημάρχου ή υπαλλήλου της αρμόδιας υπηρεσίας. «Η χώρα μας πρέπει να είναι τελευταία στην ασφάλεια δικαίου σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο κ. Στασινός, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «τραγική». 

Όσον αφορά τα δημόσια έργα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια που δεν ξεκινούν ή που σταματούν, γιατί υπάρχουν προβλήματα πληρωμών. Εκτός από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που υπάρχει χρηματοροή, στα υπόλοιπα έργα υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσκολίες, συμπλήρωσε