«Η πανδημία άνοιξε νέους ορίζοντες που αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες για το μέλλον», δήλωσε ο γγ της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης των γγ των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα συζήτησης «Μετά την πανδημία τι μέλλει γενέσθαι. , ποια είναι η πορεία από εδώ και πέρα».
«Τα lockdown και η ανάγκη αποφυγής συναθροίσεων σε κλειστούς -και όχι μόνο- χώρους διατάραξαν την ομαλή λειτουργία των Κοινοβουλίων. Και δεν είχαμε χρόνο για χάσιμο, έπρεπε όλοι να προσαρμοστούμε σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες. Δοκιμάσαμε πολλές και διαφορετικές λύσεις, αναλόγως, στους τομείς των αναγκών και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του κάθε κοινοβουλίου», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης και πρόσθεσε ότι πολλά Κοινοβούλια εφάρμοσαν αλλαγές στις διαδικασίες τους, έκαναν ευρεία χρήση της αποστάσεως εργασίας και των ψηφιακών συνεδριάσεων και ψήφισαν μεγάλο όγκο έκτακτης νομοθεσίας, «κινήσεις, οι οποίες επικαθορίστηκαν από συνταγματικούς περιορισμούς, τις υποδομές πληροφοριακών συστημάτων που διέθεταν τα υγειονομικά δεδομένα της κάθε χώρα, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς».
«Στο Ελληνικό Κοινοβούλιοτροποποιήσαμε τον Κανονισμό μας και ίσαμε κανονικά τη λειτουργία μας, αναπροσαρμόζοντας συνεχώς τα όρια σε ό,τι αφορά τη φυσική παρουσία των βουλευτών και του προσωπικού μας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε εποχής. Υιοθετήσαμε, ουσιαστικά, ένα μοντέλο υβριδικής λειτουργίας ελαχιστοποιώντας τη φυσική παρουσία με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Περιορίσαμε δραστηριότητες που δεν συνδέονται άμεσα με το κοινοβουλευτικό έργο, όπως εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα ή επισκέψεις του κοινού στους χώρους του Κοινοβουλίου», σημειώθηκε ο γγ της Βουλής των Ελλήνων και συμπλήρωσε: «Πέραν των δυσκολιών που αντιμετώπισαν, η πανδημία εξελίχθηκε σε μία μοναδική ευκαιρία. αναβάθμισης συστημάτων και υπηρεσίας. Μέσα σε λίγους μήνες υιοθετήσαμε σειρά νέων τεχνολογιών. Λειτουργήσαμε ένα νέο σύστημα προστασίας και των δικτύων του ελέγχου, μία νέα πολυχρηστική πλατφόρμα για τους βουλευτές και τους συνεργάτες τους, καθώς και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής και απομάκρυνσης στη στενογραφική υπηρεσία. Αναβαθμίσαμε, επίσης, τις υλικοτεχνικές υποδομές των συνεδριακών αιθουσών μας, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών, για τις οποίες υπήρχε ανάγκη απομακρυσμένης πρόσβασης ή πολλαπλής διερμηνείας. Έτσι, πετύχαμε όχι μόνο να μην διαταραχθεί ο νομοθετικός μας προγραμματισμός αλλά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και παράλληλα να διαφυλαχθεί η υγεία των βουλευτών και των εργαζομένων μας ». καθώς και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής και απομαγνητοφώνησης στη στενογραφική υπηρεσία. Αναβαθμίσαμε, επίσης, τις υλικοτεχνικές υποδομές των συνεδριακών αιθουσών μας, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών, για τις οποίες υπήρχε ανάγκη απομακρυσμένης πρόσβασης ή πολλαπλής διερμηνείας. Έτσι, πετύχαμε όχι μόνο να μην διαταραχθεί ο νομοθετικός μας προγραμματισμός αλλά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και παράλληλα να διαφυλαχθεί η υγεία των βουλευτών και των εργαζομένων μας ». καθώς και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής και απομαγνητοφώνησης στη στενογραφική υπηρεσία. Αναβαθμίσαμε, επίσης, τις υλικοτεχνικές υποδομές των συνεδριακών αιθουσών μας, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών, για τις οποίες υπήρχε ανάγκη απομακρυσμένης πρόσβασης ή πολλαπλής διερμηνείας. Έτσι, πετύχαμε όχι μόνο να μην διαταραχθεί ο νομοθετικός μας προγραμματισμός αλλά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και παράλληλα να διαφυλαχθεί η υγεία των βουλευτών και των εργαζομένων μας ».
«Αυτή η μεταρυθμιστική δυναμική έχει ήδη αποδώσει καρπούς που ήρθαν για να μείνουν. Η πανδημία άνοιξε νέους ορίζοντες που αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες για το μέλλον», τόνισε ο κ. Μυλωνάκης, απευθυνόμενος στους γγ των Κοινοβουλίων, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα με την ευκαιρία της Διάσκεψης.
«Έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα της πανδημίας προκειμένου να αναπτύξουμε μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία μας, όπως για παράδειγμα μία φυσική καταστροφή, μία εκτεταμένη οικονομική κρίση ακόμη και μία κυβερνοεπίθεση», επεσήμανε ο κ. Μυλωνάκης.
«Σε μία περίοδο εντεινόμενης αβεβαιότητας, όπως αυτή που ζούμε, οι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν εμπιστοσύνη προς τους αντιπροσωπευτικούς τους θεσμούς, όπως είμαστε εμείς, τα Κοινοβούλια. Η τήρηση του Συντάγματος και η διατήρηση της εποπτικής λειτουργίας των Κοινοβουλίων διαδραματίζονται καταλυτικό ρόλο και διασφαλίζουν τόσο τη νομοθέτηση όσο και τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της συντακτικής τάξης και της ορθής λειτουργίας της νομοθετικής εξουσίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η στενή συνεργασία των Κοινοβουλίων μας, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, καθώς και η συνεργασία με πολυμερείς οργανισμούς, επάνω θεμέλιο λίθο για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Μόνο έτσι μεταδίδεται η αναγκαία τεχνογνωσία και διαμορφώνονται ενδεδειγμένες στρατηγικές αντιμετώπισης κρίσεων με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, την τήρηση της νομιμότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας στη χάραξη της ασκούμενης πολιτικής. Αυτή είναι και η σημαντικότερη συνεισφορά του Κέντρου Κοινοβουλευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης, που έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο», κατέληξε ο γγ της Βουλής.