Σε λίγο δεν θα μιλάμε μόνο για αεροπορική επικράτηση αλλά και για πλήρη αεροπορική κυριαρχία μας σε όλον τον χώρο του ελληνικού FIR, αλλά και μακρύτερα εάν παραστεί ανάγκη.

Οι λεονταρισμοί της Αγκυρας και του προέδρου Ερντογάν, μετά την πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικής κατασκευής πυραύλου «Typhoon», πέφτουν στο κενό. Η ελληνική αεροπορική ισχύς μετατρέπει τις βαρύγδουπες τουρκικές δηλώσεις σε όνειρα θερινής νυκτός. Εξηγώ γιατί.

H χώρα μας έχει διαχρονικά επενδύσει και στα τρία βασικά συστήματα αεράμυνας, δηλαδή τα αεροσκάφη, τα ραντάρ και τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας.

Τα αεροσκάφη
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδοθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του αεροπορικού στόλου μας, με ορατά αποτελέσματα. Αυξήσαμε και συνεχίζουμε να αυξάνουμε, τη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών. Αναβαθμίζουμε την πλειονότητα των F-16 μας σε έκδοση Viper, η οποία είναι ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό υπάρχει. Προμηθευτήκαμε Rafale, τα οποία φέρουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και συγκεκριμένα όπλα που επιφέρουν υπέρ ημών την ανατροπή της έως τώρα αεροπορικής ισορροπίας στο Αιγαίο. Οκτώ από τα Rafale έχουν ήδη έρθει στη χώρα μας και είναι επιχειρησιακά έτοιμα και αναμένονται τα υπόλοιπα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εκτελείται με συνέπεια. Τέλος, με την παραγγελία των F-35, τα οποία αποτελούν αναμφίβολα επιτομή της σύγχρονης τεχνολογίας, κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον και ανατρέπουμε δραστικά προς όφελός μας τον συσχετισμό δυνάμεων με τη γειτονική χώρα. Ο στόλος των μαχητικών μας είναι πανίσχυρος και αποτελεσματικός και βελτιώνεται συνέχεια. Εχει τον σεβασμό των μελών του ΝΑΤΟ και γίνεται εφιάλτης για όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία μας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Τα ραντάρ
Η ελληνική επικράτεια καλύπτεται πλήρως και αποτελεσματικά από ισχυρό και αλληλοκαλυπτόμενο πλέγμα συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, σταθερών και κινητών, καθώς και εναερίων. Σε αυτό βοηθά η γεωγραφία της χώρας, με τα ψηλά βουνά και τα πολλά νησιά, στα οποία υπάρχουν ή μεταφέρονται ραντάρ σε ιδανικές τοποθεσίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνέργεια του συστήματος αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες διαθέτουν αυτόνομα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που εντάσσονται στη συνολική εθνική αεράμυνα. Η επικείμενη απόκτηση των φρεγατών Belharra, οι οποίες δημιουργούν δική τους ζώνη αεράμυνας καλύπτοντας μεγάλο εύρος περιοχής, πλήρως συνεργαζόμενες με τις υπόλοιπες μονάδες έγκαιρης προειδοποίησης, προβλέπεται να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ήδη εξαιρετικές δυνατότητές μας.

Τα αντιβαλλιστικά και αντιαεροπορικά συστήματα
Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πληρέστερα και αποτελεσματικότερα δίκτυα, όχι μόνο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αλλά και διεθνώς. Διαθέτουμε συστοιχίες της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς καθώς και αεράμυνα πολεμικών πλοίων, που εγκλωβίζουν και εξουδετερώνουν κάθε απειλή στο FIR μας. Τα συστήματά μας αναχαιτίζουν εχθρικά αεροσκάφη και βλήματα σε όλα τα ύψη (χαμηλό, μεσαίο, μεγάλο) και αποστάσεις από τους στόχους στην επικράτειά μας που φυλάσσουν. Οι δυνατότητές μας αυξάνονται κατακόρυφα με τον εκσυγχρονισμό συστημάτων όπως τα Patriot και την προμήθεια φρεγατών Belharra, οι οποίες από μόνες τους οικοδομούν ένα πολύ ισχυρό δίκτυο αντιβαλλιστικής και αντιαεροπορικής άμυνας. Το σημαντικότερο είναι ότι όλα τα αυτά τα συστήματα αλληλοεπιδρούν, ανταλλάσσουν πληροφορίες και δεδομένα και συνεργάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να εμπλέκονται και να καταρρίπτονται όλοι οι στόχοι και να απαλείφονται όλες οι ιπτάμενες απειλές, για την εθνική μας ασφάλεια.

Σε λίγο δεν θα μιλάμε μόνο για αεροπορική επικράτηση αλλά και για πλήρη αεροπορική κυριαρχία μας σε όλον τον χώρο του ελληνικού FIR, αλλά και μακρύτερα εάν παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα, έχουν γίνει άλματα και στην εκπαίδευση τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο. Δημιουργήσαμε το 2020 το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιβαλλιστικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence) στη Σούδα της Κρήτης, το οποίο είναι πρωτοποριακό, πολυεθνικό, πιστοποιημένο και διαπιστευμένο από τη Συμμαχία. Παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της χώρας μας και του ΝΑΤΟ και αυξάνει το αποτύπωμά μας στη Συμμαχία, αποτελώντας πόλο έλξης για όλα τα μέλη.
Σε συνδυασμό με το υπάρχον, μοναδικό στο είδος του, Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο επίσης εκσυγχρονίζεται, όπου δοκιμάζουμε και πιστοποιούμε τα συστήματά μας, αλλά και με τις άλλες δυνατότητες της Σούδας (Ναύσταθμος, Αεροδρόμιο 115 Πτέρυγας Μάχης όπου εκτελούνται συνεχώς συνεργασίες με πολλά συμμαχικά ή φιλικά κράτη, Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, αλλά και άλλες ευκολίες), οι επιχειρησιακές δυνατότητές μας αυξάνονται συνεχώς. Διευρύνεται έτσι η εθνική ισχύς μας και υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο η εξωτερική πολιτική και η εθνική στρατηγική μας. Κορωνίδα όλων το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Οι άντρες και γυναίκες που βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα και εγγυώνται την αποτροπή κάθε επίδοξου εισβολέα.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι τουρκικές μεγαλοστομίες και οι απειλές δεν περνάνε…

 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ