Η ανάγκη για νερό είναι παγκόσμια και διέπει την ανθρώπινη ζωή ανεξάρτητα από τον χρόνο, τον τόπο, τις συνήθειες και την κουλτούρα. Το νερό αυτό κάθε αυτό, είναι παρόν παντού και όπως είναι γνωστό, χωρίς αυτό, η ζωή παύει να υφίσταται. Το ίδιο, είναι συνεχώς σε κίνηση, αλλάζοντας από την μια μορφή στην άλλη και από περιοχή σε περιοχή.

Η κατάσταση του νερού στην Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά προβλήματα που κατά καιρούς είναι ιδιαίτερα οξυμένα και εμφανίζονται με δραματικό τρόπο σε ορισμένες περιοχές. Οι περιορισμοί στη ποσότητα αλλά και στη ποιότητα του νερού δύναται να χαρακτηρίζεται ως η αιτία των λεγόμενων «προβλημάτων νερού». Τα προβλήματα αυτά, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό και μέσα από την καθημερινή ζωή, δεν παραμένουν σταθερά στη διάρκεια του χρόνου αλλά διαρκώς μεταλλάσσονται από εποχή σε εποχή.

Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ένα ευρύ υδατικό ζήτημα καθώς το υδάτινο δυναμικό της και συγκεκριμένα της λεκάνης απορροής του Πηνειού ποταμού, δέχεται εδώ και αρκετές δεκαετίες μια υπέρμετρη πίεση, από τους χρήστες νερού και κυρίως από τον γεωργικό τομέα, για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο από την έλλειψη υδατικών πόρων όσο και από την κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε αυξάνει διαρκώς τους κινδύνους εμφάνισης ξηρασίας – ερημοποίησης και κατ’ επέκταση, μαζί με τις πλημμύρες, απειλεί την ασφάλεια της περιοχής. Επιπλέον, επιτείνει τα οικολογικά προβλήματα στους ποταμούς αλλά κυρίως στα υπόγεια υδατικά οικοσυστήματα, όπου πραγματοποιούνται υπεραντλήσεις από τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, οδηγώντας μοιραία σε μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Το μεγαλύτερο στοίχημα το οποίο οφείλουμε να κερδίσουμε ως χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για νερό, είναι η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων όπου βρίσκονται σε περιορισμένο επίπεδο και η μεταφορά αντίστοιχων πόρων στις προαναφερόμενες περιοχές από τις περιοχές που βρίσκονται σε αφθονία.

Ορθή διαχείριση των πλεοναζόντων ποσοτήτων νερού κατά τους χειμερινούς μήνες που όλο και πιο συχνά δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα και της παρατεταμένης λειψυδρίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των έντονων και μεγάλων σε διάρκεια καυσώνων ένεκα της απορρύθμισης του περιβάλλοντος με συνέπεια να «πλημμυρίζουμε»  το χειμώνα και να «διψάμε» το καλοκαίρι.

Επίσης, ένας καθοριστικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι και η ποιότητα των νερών όχι μόνο στα θαλάσσια, ποτάμια και λιμνιαία συστήματα αλλά και στα συστήματα ύδρευσης που χρησιμοποιούν οι ΔΕΥΑ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ.

Σήμερα, προκύπτει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για θέσπιση Ενιαίου φορέα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων ανά λεκάνη απορροής, ώστε να υπάρχει ένας επιτελικός φορέας που θα έχει την πλήρη ευθύνη διαχείρισης των υδατικών πόρων και να αποφευχθεί η παράλληλη εμπλοκή πολλών διαχειριστών που μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Η αποτελεσματική εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης διαχείριση υδάτινων πόρων είναι ζωτικής σημασίας έτσι ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δε θα στερηθεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, το ΝΕΡΟ.


  • Ο Γ. Κωτσός είναι βουλευτής Ν. Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας