Στην επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τον ομόλογό πρίγκιπα Faisal, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις που έκανε ενώπιων δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωσή της.

«Η επίσκεψη αυτή εδράζεται στις εξαιρετικά καλές διμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, στις συζητήσεις, τις οποίες κάνουμε σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και βεβαίως, με το μείζον ζήτημα του Μεσανατολικού», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με ομολόγους του από Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ιορδανία στις 22/1, στις Βρυξέλλες 

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι στο επίκεντρο της συζήτησής του με τον ομόλογό του στη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν τα επόμενα βήματα και οι τρόποι, με τους οποίους θα εδραιωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που «θα πρέπει να παρέχεται με τρόπο διαρκή». Ακόμα, συζήτησαν για την επόμενη μέρα στο Μεσανατολικό.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε πως ο πρίγκιπας Faisal, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας πρόκειται να παρευρεθούν κατόπιν πρόσκλησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα στις 22 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, σημείωσε ότι θα έχουν και την ευκαιρία να συζητήσουν περαιτέρω. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, στην αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά στον διπλωματικό μαραθώνιο», ώστε να υπάρξει «μια σύντομη λύση στο μείζον Μεσανατολικό».

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα με δημιουργικό τρόπο στις εξελίξεις 

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης δέχθηκε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα επόμενα βήματά του στον «μαραθώνιο» που πραγματοποιεί στις αραβικές πρωτεύουσες, αλλά και για κάποια ενδεχόμενη ελληνική πρωτοβουλία. 

Ως εκ τούτου, ο υπουργός απάντησε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή της συζήτησης και τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τις επισκέψεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε, στο εγγύς μέλλον, στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, δύο χώρες, οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στη διπλωματική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού, όπως επίσης και με την επικείμενη επίσκεψη του Παλαιστινίου υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα».

Τέλος, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα με συνέπεια, με συνοχή, με σοβαρότητα, με το διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει, θα είναι παρούσα στις εξελίξεις με έναν τρόπο δημιουργικό, έτσι ώστε, όχι μόνο να έχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται διαρκώς και να είναι βιώσιμη, αλλά επιπλέον να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το πώς θα επιλυθεί βιώσιμα η κρίση του Μεσανατολικού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».