«Είναι η πολιτική δύναμη που πρωτοστατεί στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας», σημειώνει σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο» για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Αυτιάς. Τονίζει δε πως «με εφαλτήριο την ιστορία μας, προχωράμε με σιγουριά και αισιοδοξία, αλλά και με βήματα σταθερά και ασφαλή, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και προκλήσεις των καιρών, για να οικοδομήσουμε ένα κράτος ευθύνης και προοπτικής πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Αυτιά στο «Μανιφέστο» έχει ως εξής:

«1974-2024. Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την ιδρυτική διακήρυξη του πιο σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτικού φορέα της χώρας μας. "Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος, που τόσα δεινά επισώρευσαν στον τόπο μας, και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας. (...) που πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται, αλλά και μπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη, όπου ανήκει, αν επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες κι αν αξιοποιήσει όλες τις αρετές του λαού της". Αυτά, μεταξύ άλλων, ορίζει η ιδρυτική διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου 1974. Αυτά πίστευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αυτά τα λόγια έκανε πράξη με τη στάση του και την καθημερινή κυβερνητική πρακτική του. Από τη διακήρυξη αυτή έως και σήμερα η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε καταλύτης για την πολιτική σταθερότητα, την ευρωπαϊκή μας προοπτική και την ανάπτυξη και, βεβαίως, τον εκσυγχρονισμό, τη διασφάλιση και κατοχύρωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας.

Στην πενηντάχρονη αυτή διαδρομή η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, που δικαιώθηκε ιστορικά και ιδεολογικά από τις εξελίξεις. Είναι η παράταξη που απορρίπτει τις περιχαρακώσεις, τους διαχωρισμούς, τις διακρίσεις, τη δημαγωγία, τα άκρα και τους λαϊκιστές. Είναι η παράταξη που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές κράτησε τη χώρα όρθια και ζωντανή στον πυρήνα της Ευρώπης. Είναι η πολιτική δύναμη που πρωτοστατεί στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Με εφαλτήριο την ιστορία μας, προχωράμε με σιγουριά και αισιοδοξία, αλλά και με βήματα σταθερά και ασφαλή, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και προκλήσεις των καιρών, για να οικοδομήσουμε ένα κράτος ευθύνης και προοπτικής πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος».