Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Σειρήνες της πολιτικής τον καλούν κοντά τους. Αλλά ο καλός συνάδελφος Γιώργος Αυτιάς δεν είναι αμάθητος. Με 1.000.000 πολίτες να συντονίζονται στους δέκτες τους μόλις ξεκινά η εκπομπή του, το πολιτικό κεφάλαιο είναι δεδομένο. Η εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» (το Σαββατοκύριακο στις 5:30 π.μ.) πρώτευσε και έσπασε κάθε ρεκόρ το 2023 στην τηλεθέαση. Και είναι η 12η συνεχή της χρονιά στον ΣΚΑΪ. Η δημοφιλία του Γιώργου Αυτιά είναι αναμφισβήτητη. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Οπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, «ο Γιώργος Αυτιάς ζητά και παίρνει απαντήσεις από εκείνους που αποφασίζουν, σε μια εκπομπή που αφουγκράζεται την κοινωνία και απαντά στα θέματά της». Ο χαμογελαστός Γιώργος Αυτιάς είναι, αναμφισβήτητα, το «βαρύ καταδρομικό» του ΣΚΑΪ, ενώ παραμένει πιστός στο κανάλι στο οποίο εργάζεται, αποκρούοντας τις κρούσεις από άλλους διαύλους. 

Συνιστά υπομονή 

Θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ή όχι; Το ερώτημα δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αλλά τα ρεπορτάζ που τον φέρουν ως υποψήφιο έδωσαν λαβή για σπέκουλα περί του αντικαταστάτη του ή της αντικαταστάτριάς του. Μα δεν έφυγε ο άνθρωπος! Και φυσικά, μέχρι την όποια ανακοίνωση, αν τελικά αυτή γίνει, για την υποψηφιότητά του, λογικό είναι να θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο στο τηλεοπτικό του πεδίο. Αναμενόμενο λοιπόν ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος να αντιδράσει, λέγοντας τα κάτωθι: «Παραμένω στην υπηρεσία της ενημέρωσης του τηλεθεατή. Δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις. Δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Ο χρόνος είναι πολύς μέχρι τότε. Οι ευρωεκλογές είναι στις 9 Ιουνίου, βάσει νομοθεσίας θα πρέπει να σταματήσω έναν μήνα πριν, δηλαδή στις 9 Μαΐου». Με λίγα λόγια, αν τελικά είναι υποψήφιος, θα παραμείνει στο πόστο του ως την τελευταία ημέρα. Ο ίδιος ο διαπρεπής δημοσιογράφος γνωρίζει άλλωστε ότι άλλο η δημοσιογραφία και άλλο η πολιτική, άσχετα αν οι βίοι τους είναι παράλληλοι. Και ζυγίζει προσεκτικά τα πάντα. Το ότι η πολλή και παρατεταμένη συζήτηση για μια πιθανή υποψηφιότητά του δεν κάνει απαραίτητα καλό, φυσικά και το αντιλαμβάνεται. Εξ ου και η προαναφερόμενη παρέμβασή του τον περασμένο Νοέμβριο. Το 2019, αυτή η συζήτηση για πιθανή υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά είχε ξαναγίνει. Και όπως είναι φυσικό, ο δημοσιογράφος δεν είναι διατεθειμένος να τη δει να επαναλαμβάνεται, χωρίς μάλιστα το αποτέλεσμα που εκείνος επιθυμεί. 

Διαχρονική απήχηση 

Η οικονομία και το ρεπορτάζ της πάντα τον συγκινούσαν. Και ήρθαν και σπουδαίες βραβεύσεις. Ομως, η σπουδαιότερη βράβευσή του είναι η διαχρονική από το κοινό. Οι φιλολαϊκές προσεγγίσεις του Σαμιώτη Γιώργου Αυτιά και το ενδιαφέρον του για τους μη έχοντες δίνουν μια άλλη και «ειδική» διάσταση στη δουλειά του, αυξάνοντας διαχρονικά την απήχησή του. Ο συνωστισμός για τη συμμετοχή στην εκπομπή του είναι μεγάλος. Αλλά και από την αντιπολίτευση φαίνεται πως τον φοβούνται ως game changer και βάλλουν εναντίον του με κάθε ευκαιρία. Η πρόσφατη κόντρα του Γιώργου Αυτιά με τον Στέφανο Κασσελάκη έδωσε νέα και ενδιαφέρουσα διάσταση στη συζήτηση για την παρουσία του ή όχι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Πριν από έναν χρόνο, ο γνωστός δημοσιογράφος είχε στοχοποιηθεί με άλλους 14 συναδέλφους (όπως και 13 δικαστές) από τον Παύλο Πολάκη, στη γνωστή του ανάρτηση όπου έκπληκτοι όλοι διάβασαν πως «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά»! Η ανάρτηση του ΣΥΡΙΖΑίου πολιτικού τελείωνε με τα εξής: «ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ!! ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!!». Κάτι τέτοια συνετέλεσαν ώστε τον Ιούνιο του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλήσει στο 17,83% από το 31,53% του Ιουλίου του 2019. 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Γιώργος Αυτιάς είναι ως δημοσιογράφος πολύ δημιουργικός. Τα βιβλία του είναι όλα ευπώλητα. «Τα δικαιώματά μας – Οδηγός της καθημερινότητας του πολίτη» (Κάκτος, Αθήνα 2005), «Προσέξτε το ευρώ σας, στηρίξτε το εισόδημά σας» (Modern Times, Αθήνα 2009) και «Η κρίσιμη τριετία του ασφαλιστικού – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τους μισθούς και τις συντάξεις» (Modern Times, Αθήνα 2009) κατέστησαν, όταν εκδόθηκαν, οδηγοί για πολλούς.