Ο Ολαφ Σολτς κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή: Ο 55χρονος οικονομολόγος Γιόακιμ Νάγκελ είναι ο διάδοχος του Γενς Βάιντμαν στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας. «Είναι μέλος του SPD, αλλά η πολιτική του δεν θα είναι σε σύγκρουση με εκείνη του υπουργού Οικονομικών και ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ», εκτιμά η Handelsblatt.
Ο ίδιος ο Λίντνερ, ανακοινώνοντας ουσιαστικά αυτός την επιλογή του Νάγκελ ως Κεντρικού Τραπεζίτη της Γερμανίας, τόνισε ότι «ο Ο Νάγκελ είναι μια έμπειρη προσωπικότητα που διασφαλίζει τη συνέχεια». Η Handelsblatt μάλιστα τον χαρακτηρίζει «νεοφιλελεύθερο»!
Η επιλογή του Νάγκελ έγινε δεκτή πάντως με ικανοποίηση στον Eurotower, στην Φρανκφούρτη. Μετά το «γεράκι» Γενς Βάιντμαν, όλα θα είναι πιο εύκολα, λένε τραπεζικοί κύκλοι.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε σε ένα tweet στα γερμανικά:« Ειμαι ανυπόμονη να συνεργαστώ με έναν τόσο έμπειρο κεντρικό τραπεζίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο και να εφαρμόσουμε την εντολή της ΕΚΤ». Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν μάλιστα τον νέο πρόεδρο της Bundesbank «καλό, μετριοπαθή και σεμνό» άνθρωπο.
Ο Νάγκελ εργάστηκε στην Bundesbank για 17 χρόνια, εκ των οποίων τα έξι ήταν στο Διοικητικό της Συμβούλιο, όπου ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. «Η Bundesbank κερδίζει με τον Γιόακιμ Νάγκελ έναν πρόεδρο εσωτερικά εκπαιδευμένο, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει τη θέση του Γενς Βάιντμαν ως θεματοφύλακα μιας πιο συντηρητικής νομισματικής πολιτικής », σχολιάζει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING.
Το 2017ο Νάγκελ μετακόμισε στην κρατική Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW), ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας με άλλες χώρες. Το 2020 μετακόμισε στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Μέλος της μονάδας κρίσεων της Bundesbank κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του 2009, ο Γιόακιμ Νάγκελ ήταν από εκείνους που ζητούσαν να βρεθούν γρήγορα σενάρια για έξοδο από την αυστηρή νομισματική πολιτική και αγορά ομολόγων υπό την ηγεσία της ΕΚΤ.
Αλλαγή εικόνας μετά τον Βάιντμαν
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του Νάγκελ δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς, προφανώς θέλει μια διαφορετική επικοινωνία μεταξύ της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ό,τι στην προηγούμενη περίπτωση του Βάιντμαν», γράφει η γερμανική Tagesschau.
Αντίθετα, «με τον Βάιντμαν στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, πολύ συχνά δινόταν η εντύπωση ότι οι Γερμανοί ήταν αυτοί που είναι πάντα αντίθετοι στην πιο χαλαρή νομισματική πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι αυτή την εντύπωση θέλει να αλλάξει ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς. «Ο τέως διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν ήταν απογοητευμένος, επί 10 χρόνια δεν μπορούσε να περάσει τις θέσεις του στην ηγεσία της ΕΚΤ για μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα. Αποτέλεσμα; οι απόψεις του να είναι συνεχώς μειοψηφικές. Στην αρχή δεν τον άκουγε ο τότε πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και στη συνέχεια, ο Βάιντμαν ήταν και πάλι μειοψηφία στο ΔΣ, υπό το νέο αφεντικό της ΕΚΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Κλειδί ο πληθωρισμός
Αν και παρελθόν από την Bundesbank ο Βάιντμαν, έχει ήδη καθορίσει πάντως την ατζέντα του διαδόχου του, καλώντας πρόσφατα σε «επαγρύπνηση» απέναντι στον πληθωρισμό που τον Νοέμβριο πέρασε το όριο του 5% στη Γερμανία. «Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού, αυξάνεται η σημασία μιας νομισματικής πολιτικής που επικεντρώνεται στη σταθερότητα “, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, βασικός υποστηρικτής της δημοσιονομικής και νομισματικής ορθοδοξίας. Σε μια χώρα που έχει εμμονή με τη σταθερότητα των τιμών, όπου η «Bundesbank» ήταν ο αγαπημένος θεσμός, για την αδυσώπητη καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντιμετωπίζονται με δυσπιστία. Ο Νάγκελ ως νέος πρόεδρος της Bundesbank θα πρέπει να βρει γρήγορα τις νέες ισορροπίες: Ο Γεργκ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, τονίζει ότι «ο νέος Πρόεδρος της Bundesbank θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια για τη σταθερότητα των τιμών. Σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ»
Η ΕΚΤ εξακολουθεί πάντως να ακολουθεί «πολιτική φθηνού χρήματος», για να στηρίξει επίσης χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει σε όλους τους τόνους πώς δεν φοβάται την απότομη άνοδο του πληθωρισμού. Οι αντίπαλοί της προειδοποιούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι δομική και θα διαρκέσει περισσότερο. Θα τετραγωνίσει τον κύκλο και ο Νάγκελ; «Πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτός εσωτερικά στην Bundesbank επειδή πέρασε 17 χρόνια εκεί, αλλά και από την κυβέρνηση επειδή έχει και την κάρτα μέλους του SPD », εκτιμά ο Γκίντερ Σνάμπι, στέλεχος του Ινστιτούτου Οικονομικών Σπουδών στη Λειψία.
Πηγή: naftemporiki.gr