Γράφει ο Χάρης Παυλίδης

 

Θα ήταν εφικτό ένα διαζύγιο του ΝΑΤΟ με την Τουρκία; Ωραία ιδέα, αλλά μη εφαρμόσιμη. Στο υποθετικό ερώτημα απαντάει το σχόλιο του G. Rachman στον «FT», σύμφωνα με το οποίο η Δύση δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Τουρκία, παρά το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα. Η εκδίωξη της Τουρκίας, ακόμη και αν ήταν νομικά δυνατή, θα την καθιστούσε ντε φάκτο σύμμαχο της Ρωσίας του Πούτιν. Αλλά, πέραν αυτού, θα έδινε στη Ρωσία έξοδο στη Μεσόγειο. Σημειώστε επίσης ότι η Τουρκία, ως στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, είναι αντίθετη στη συμμαχία του καθεστώτος Ασαντ με τη Ρωσία. Συνεπώς θα έθετε σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή της Συρίας.

 

Οπως συμπληρώνει ο αρθρογράφος του «FT», σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα του ΝΑΤΟ με εξαίρεση την Ελλάδα. Και είναι αλήθεια ότι, με εξαίρεση το ανατολίτικο παζάρι υπό την απειλή του βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που προκάλεσε σύγχυση και αντιδράσεις, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλείται από μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας. Βέβαια, η απειλή βέτο έδειξε ότι η Τουρκία αδιαφορεί πλήρως για τις χώρες οι οποίες δυνητικά κινδυνεύουν από τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας. Αυτή η «παράβλεψη» αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ κάνει τα «στραβά μάτια» στην Τουρκία.

 

Οπως τα έκανε στην Κύπρο, και όπως το κάνει παραβιάζοντας το ίδιο τις αρχές του που βασίζονται στον σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οταν μάλιστα ο πρόεδρος Ερντογάν συμπεριφέρεται στο εσωτερικό της χώρας του πανομοιότυπα με τον πρόεδρο Πούτιν, είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ «παραβλέπει» τις ομοιότητες για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να συνετιστεί ο  Ερντογάν; Ο Rachman πιστεύει ότι η Δύση πρέπει να χρησιμοποιήσει την οικονομική αδυναμία της Τουρκίας –όπου ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 80% και η τουρκική λίρα έχει πέσει κατακόρυφα κατά 60% τα τελευταία δύο χρόνια– για να κερδίσει παραχωρήσεις από την Αγκυρα.

Και στα Ελληνοτουρκικά; Γιατί όχι.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”