Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας, σε συνέντευξη τύπου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αντέδρασε έντονα με όσα έχουν κυκλοφορήσει από θέσεις κρατών της ΕΕ το τελευταίο διάστημα.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Όπως ήδη γνωρίζουμε, πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολυσέλιδη και αναλυτική επιστολή προς την Κομισιόν πριν από τρεις ημέρες έκανε γνωστές τις θέσεις της κυβέρνησης εν όψει του αυριανού Eurogroup για τα θέματα της τουριστικής κρίσης εξ’ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κομισιόν, χθες Τετάρτη, περιέγραψε το σχέδιό της για το θέμα τουρισμός με κύρια εισηγήτρια την επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Βεστάγκερ (Δανία).

Αποφάσεις δεν λήφθησαν δεδομένου ότι πρόκειται για εισηγήσεις κρατών – μελών της ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες κατά το πλείστον πλησιάζουν τις θέσεις της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, εκπρόσωποι αρκετών κυβερνήσεων μετά τις ανακοινώσεις έκαναν δηλώσεις και ορισμένοι έδωσαν συνεντεύξεις τύπου. Όπως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ο οποίος επρόκειτο να αναπτύξει τις θέσεις της χώρας του δυο μέρες πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα συζητηθούν τα θέματα των 540 δις ευρώ. Κυρίως όμως θα καθορισθούν και αναπτυχθούν οι όροι του πακέτου της επανεκκίνησης της οικονομίας στην Ευρώπη.

Αυτός ήτα ο λόγος που προκλήθηκε η συνέντευξη Κόντε δεδομένου ότι κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης και των συγκυβερνώντων 5 Αστεριών (μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες) θα φέρει όλο το πακέτο των 540 εκατ. Ευρώ στην Βουλή και την Γερουσία της Ιταλίας.

Έτσι όπως μαθαίνουμε για το πολύ σημαντικό θέμα τουρισμός στην κρίση του κορωνοϊού όπου οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη είναι οι εταίροι του Νότου και δη Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία!

Οι περισσότεροι θεωρούν την τουριστική σεζόν χαμένη… Άλλοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ένα μέρος που δεν ισοφαρίζει τις μεγάλες απώλειες. Η Ελλάδα που έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από τον τουρισμό και τον θεωρεί δικαίως βασικό προϊόν του ετήσιου προϋπολογισμού της έσπευσε με τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολλές προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις.

Πολύ σωστή η προνοητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αποδείχθηκε μέσα σε λίγες ώρες από την κατάθεση των προτάσεων του και τις αντιδράσεις που ήλθαν άμεσα.

Ποια είναι η λογική της ελληνικής πλευράς;

Οι συμμαχίες με άλλες χώρες, ακόμα και εκτός ΕΕ, οι οποίες δεν είχαν πληγεί με απώλειες συνανθρώπων μας, όσο κάποιες άλλες.

Η Ιταλία όπως η Ισπανία και η Ελλάδα πρωταγωνιστούν στον τομέα του τουρισμού επί πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας πιάστηκαν απροετοίμαστοι.

Οι κυβερνητικοί ελιγμοί που κέρδισαν χρόνο και θέσεις ήταν με βάση τα θετικά αποτελέσματα αντιμετώπισης της επιδημίας. Έτσι ώστε η Ελλάδα να αισιοδοξεί και να ελπίζει σε μια μίνι τουριστική σεζόν, η οποία κατά την γνώμη μας θα αποτελέσει την μεγάλη αντεπίθεση της περιόδου 2021-2022.

Αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι του φανερού εκνευρισμού όπως μας μετέφεραν, του Τζουζέπε Κόντε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου με την κατά μέτωπο επίθεση στην προεδρία και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Κόντες που ασφαλώς θα συζητηθούν και θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους ηγέτες των 27 στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα με παρουσία των αρχηγών στην αίθουσα και όχι με τηλεδιάσκεψη!

Ο Κόντε ήταν κατηγορηματικός εναντίον των διακρατικών συμφωνιών:

  • «Ο κίνδυνος είναι εμφανής. Η Ιταλία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης»
  • Δεν θα επιτρέψουμε διαδρομές ευνοϊκές στο ευρωπαϊκό έδαφος, όσον αφορά τα ανοικτά σύνορα
  • Η Ιταλία θα είναι εκτός ΕΕ σε περίπτωση μιας πολιτικής που δεν είναι ομοιογενής και η οποία δενα θα έχει συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες.

Και έτσι συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός:  «Δεν πρόκειται να δεχθούμε διμερείς συμφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ. Οι οποίες θα μπορούσαν να ευνοήσουν και να δημιουργήσουν τουριστικές διαδρομές θετικότερες (για άλλους). Θα ήταν καταστροφική και για την ενιαία αγορά. Θα σήμαινε ότι στο εσωτερικό της ΕΕ μια τουριστική υπόθεση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις εξ αιτίας διακρατικών συμφωνιών. Τότε θα βρεθούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και στα σχόλια μετά τη συνέντευξη ήταν εμφανής η ενόχληση του Ιταλού πρωθυπουργού ώστε να ακουστούν οι λέξεις: «κατηγορηματικό όχι στην Κομισιόν. Με αφορμή την επιστροφή στην κινητικότητα μεταξύ των κρατών με χαρακτήρα και κριτήριο τον αριθμό σε αντιπαράθεση, κρουσμάτων με θανάτους. Με αυτή τη λογική θα έμεναν πίσω κράτη που κτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία όπως η Ιταλία. Υποχρεωμένες να ανοίξουν τα σύνορά τους στους τουρίστες ενώ εμείς θα φθάναμε αργοπορημένοι σε σχέση με άλλους.»

«Για το έθνος μας – φέρεται να είπε ο Κόντε- διμερείς συμφωνίες θεωρούνται απαράδεκτες. Θα σήμαινε καταστροφή για την ίδια την ενιαία αγορά. Απεναντίας είναι σαν να οδηγείς την Ιταλία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις Βρυξέλλες αρχίζει μια νέα μάχη

Ο κόντε βρίσκεται σε απόγνωση. Η συμμαχική κυβέρνηση προκαλεί πονοκεφάλους. Συγκρούσεις ακόμα και με καλούς φίλους γείτονες. Πόσο μάλλον όταν έχεις απέναντί του ως αντιπολίτευση τον Μπερλουσκόνι, τον Σαλβίνι και την Μελόνι που αθροίζουν μια κεντροδεξιά του 49-50,5%. Σήμερα κυβερνάει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με τα 5 Αστέρια που μαζί με την αριστερά συγκεντρώνουν 37-38%. Πρωθυπουργός ο Κόντε. Μόνος απέναντι σε όλους!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.