Σε κόντρα της Εύας Καϊλή με τη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι εξελίσσεται η «νότια» επιλογή της ευρωβουλευτού σχετικά με την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στο ευρωκοινοβούλιο.
Το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή ψήφισε, όπως και η Ιταλίδα συνάδελφό της, για την κορυφαία θέση έναν υποψήφιο από το Νότο και συγκεκριμένα τον Ιταλό κεντροδεξιό, Alessandro Chiocchetti και δεν απείχε από τη διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση των ευρωσοσιαλιστών, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι: «οι αποφάσεις της σοσιαλιστικής ομάδας έπρεπε να γίνουν σεβαστές. Διαφωνούμε με αυτές τις προσωπικές επιλογές, οι οποίες εξάλλου κρίνονται…».
Η Εύα Καϊλή, εξηγεί στο protothema.gr τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην ακολουθήσει τη «γραμμή» της αποχής από τη διαδικασία και τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Για την πιο ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου, αυτή του Γενικού Γραμματέα, απείχαμε από μια πολιτική συμφωνία που συνδεόταν και με την απόφαση δημιουργίας μιας ακόμη νέας γενικής γραμματείας, όπως και της εσπευσμένης διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Όταν τελικά έφτασε η στιγμή έμεινε η επιλογή ανάμεσα σε 4 υποψηφίους -όλοι προερχόμενοι από το EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και κανένας από τους Ευρωσοσιαλιστές. Η συνάδελφος μου από την Ιταλία και εγώ επιλέξαμε εκείνον που εκτιμήσαμε ως πιο ικανό για αυτή την θέση».
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συμμετείχε – σύμφωνα με πληροφορίες- στην προσπάθεια των ευρωσοσιαλιστών να βρεθεί συμφωνία όσον αφορά στην εκλογή Γενικού Γραμματέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά είχε προταθεί υποψήφιος από την Γερμανία, στη συνέχεια υπήρξε αλλαγή πλεύσης και σε κάποια φάση εξετάστηκε η πρόταση της αναβολής της διαδικασίας, την οποία και στήριξαν οι ευρωσοσιαλιστές μεταξύ των οποίων και η κυρία ΚαΪλή. Δικαίωμα ψήφου έχουν σε αυτές τις διαδικασίες μόνο οι Αντιπρόεδροι και όχι το σύνολο των ευρωβουλευτών. Για το όλο θέμα λέγεται ότι δεν υπήρχε προηγουμένως επικοινωνία μεταξύ της κυρίας Καϊλή και του επίσης ευρωβουλευτή και αρχηγού του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, που βρισκόταν πάντως στο Στρασβούργο για την ομιλία του στην Επιτροπή (Pega) για το ζήτημα των παρακολουθήσεων από το κατασκοπευτικό λογισμικό.