Σ’ ένα 24ωρο η Κίνα δήλωσε δύο φορές παρούσα σ’ έναν πόλεμο που όλα δείχνουν ότι το τέλος του θα αργήσει. Και όταν θα τελειώσει, μπορεί η Ουκρανία να θυμίζει τη διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας και ο Δνείπερος το τείχος του Βερολίνου. Ένα σημείο που θα χωρίζει σ’ένα περιβάλλον νέου ψυχρού πολέμου τον ελεύθερο κόσμο με τα δικτατορικά- αυταρχικά καθεστώτα που θα τελούν υπό την προστασία του άξονα Κίνας- Ρωσίας.
του Χάρη Παυλίδη
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία με πρωταγωνίστρια την Κίνα και κομπάρσο τη Ρωσία του Πούτιν. Εν ολίγοις στο νέο ψυχρό πόλεμο η Κίνα θα είναι η γάτα και η Ρωσία το ποντίκι. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ο Πούτιν θα γίνει το ποντίκι του Σι Τζινπίνγκ στο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, στο οποίο συμμετέχουν οι δύο χώρες εδώ και αιώνες.
Πριν από τριάντα χρόνια οι οικονομίες είχαν το ίδιο μέγεθος, σήμερα η οικονομία της Κίνας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ρωσίας. Η Κίνα σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα ηγηθεί του μέλλοντος, ενώ η Ρωσία θα συνεχίσει να υποχωρεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ανεξάρτητα με την κατάληξη του, αφού εκτός του ανυπολόγιστου κόστους θα έχει υποστεί μια τεράστια απώλεια φυσικών πόρων.
Αναγκαστικά θα στραφεί στη Κίνα η οποία θα καταστεί προνομιακός προμηθευτής και δανειστής της Ρωσίας, με αντάλλαγμα, την υποταγή σε έναν γείτονα με τον οποίο μοιράζεται σύνορα 4.000 χιλιομέτρων. Και φυσικά όλα αυτά εφόσον ο Πούτιν καταφέρει να βάλει ένα τέλος σ’ έναν πόλεμο που αρχικά είχε υπολογίσει να τελειώσει με παρέλαση και αποθέωση του προσωπικού του γοήτρου.
Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια ιστορική αντιστροφή των ρόλων από την εποχή του «μεγάλου τιμονιέρη» Μάο και του «πατερούλη» Στάλιν. Ο Μάο, τόσο περιφρονημένος από τον Στάλιν, θα γελάει από τον τάφο του, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ θα παίρνει την εκδίκησή του από το… ποντίκι (Πούτιν) που θα βρυχάται.