Μια μήνυση που εκδικάζεται στις 17 Φεβρουαρίου φέρνει τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη στη θέση του κατηγορούμενου. Και δεν είναι αυτή που έχει καταθέσει ο Στέργιος Πιτσιόρλας για την σε βάρος του και εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα, παρακολούθηση.
Η μήνυση αυτή έχει άλλο αντικείμενο. Αφορά καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και προέρχεται από γυναίκα, στελεχος της ΕΥΠ, μάλιστα από τα στελέχη εκείνα πως στον χώρο της υπηρεσίας χαρακτηρίζοντας ως “ενεργά”. Δηλαδή από στελέχη που δεν είναι αυτά που βρίσκονται σε γραφείο…
Ήταν δε, σύμφωνα με πληροφορίες από τα πλέον “ενεργά” με θητεία και στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Τουρκία αλλά και με διάφορες αποστολές στο ενεργητικό της, ειδικά από τη στιγμή που έμαθε και την Τουρκική, πάντα με βάση της ίδιες πηγές, γλώσσα.
Μέχρι που βρέθηκε σε θέση “ψυγείο” μετακινούμενη από την βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζοντας μια σειρά κατηγοριών από την υπηρεσία με την ίδια ν αντιδρά αρνούμενη τις κατηγορίες αυτές που τελικά οδήγησαν, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σε στέρηση τμήματος του μισθούς της, αν και όσα της καταμαρτυρούσαν άγγιζαν μέχρι και τα όρι της προδοσίας.
Πέραν όμως της αρχικής της και νομικής αντίδρασης το στέλεχος της ΕΥΠ προχώρησε και σε μια άλλη καταγγελία καταθέτοντας και μήνυση σε βάρος του Γιάννη Ρουμπάτη για σεξουαλική παρενόχληση υποστηρίζοντας μάλιστα πως το γεγονός πως βρέθηκε να χάνει τη θέση της και να βρίσκεται σε ένα γραφείο της Κατεχάκη οφείλεται στο γεγονός πως δεν ενέδωσε στις πιέσεις που δέχθηκε κατ επανάληψη από την πλευρά του διοικητή της ΕΥΠ.
Οι περιγραφές στη μήνυση που έχει καταθέσει και θα εκδικαστεί τον επόμενο μήνα, παραστατικές. Για τα δώρα και το είδος αυτών, για τις τετ α τετ συναντήσεις που επεδίωκε ο πρώην διοικητής υπό την μορφή υπηρεσιακών συνεργασιών και άλλα. Και ναι μεν ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει αυτά που η ίδια υποστηρίζει, εκτός και αν έχει κρατήσει τα μηνύματα που έχει υποστηρίξει πως έλαβε, εν τούτοις τα ερωτήματα πολλά.
Μεταξύ αυτών φυσικά και το γεγονός πως χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να καταθέσει τη σχετική μήνυση. Η ίδια απαντά σύμφωνα με πληροφορίες πως πήρε το θάρρος με αφορμή τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις της Μ. Μπεκατώρου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι περίπλοκο δύναται όμως να δοθούν απαντήσεις και η δικαιοσύνη να πάρει αποφάσεις με βάση τα όποια στοιχεία υπάρχουν.
Οι συναντήσεις που επικαλείται η καταγγέλλουσα, τα σημεία αυτών και η τυχόν παρουσία του πρώην διοικητή της ΕΥΠ αλλά και το χρονικό σημείο που μετατέθηκε όπως και αυτά για τα οποία την είχαν κατηγορήσει και τι τελικά αποδείχθηκε ως προς αυτές τις κατηγορίες. Ειδικά ως προς το σημείο που την εμφάνιζαν να λειτουργήσει σε βάρος της χώρας της. Διότι αν συνέβη κάτι τέτοιο η μετάθεση και ο υποβιβασμός δεν αποτελεί ποινή στο πλαίσιο της λειτουργίας της υπηρεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις ίδιες πάντα πληροφορίες το στέλεχος της ΕΥΠ μετακινήθηκε από την Κομοτηνή στην Κατεχάκη σε θέση γραφείου. Τον Ιούλιο του 2018 κατηγορήθηκε από την ηγεσία της ΕΥΠ και κλήθηκε για απολογία για πειθαρχικά αλλά και ποινικά αδικήματα όπως η Παραβίαση Μυστικών της Πολιτείας. Η ίδια υποστήριξε πως υπήρξε μεθόδευση αφού κατηγορήθηκε και ως μέλος ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου.
Βέβαια η στέρηση μέρους του μισθού της ως ποινή δεν δικαιολογεί το μέγεθος των σε βάρος της κατηγορίων
Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως και οι πληροφορίες για το γεγονός πως επρόκειτο για ενεργή και ιδιαίτερα δραστήρια πράκτορα της ΕΥΠ είναι έγκυρες. Οι δε αποστολές της είχαν άρωμα… εθνικό. Όπως και αυτές για τις θέσεις ευθύνης που είχε. Απομένει στη δικαιοσύνη να εξετάσει τα δεδομένα και βάσει των στοιχείων να αποφασίσει.