Το τι γίνεται στην Ελληνική Λύση δεν περιγράφεται… Ο Αντώνης Μυλωνάκης επιτίθεται, ο Κυριάκος Βελόπουλος αμύνεται. Γίνεται πραγματικός χαμός, άγριο ξεκατίνιασμα και από τις δύο πλευρές, με τον Μυλωνάκη να πυροβολεί συνεχώς προς την πλευρά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης.

 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ το οποίο ακόμα δεν μπορεί να απαντηθεί είναι κατά πόσο θα στοιχίσουν στην Ελληνική Λύση η εσωκομματική γκρίνια και ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει. Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί το βράδυ των εθνικών εκλογών, επειδή όμως το κόμμα Βελόπουλου δεν έχει ισχυρές βάσεις εξουσίας ούτε τη δυναμική ενός μεγάλου πολιτικού οργανισμού αρκετοί εκτιμούν ότι τελικά από εκεί που θα έπαιρνε 4%-5% τελικά δεν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν το καταγράφουν ως δεδομένο από τις μετρήσεις που έχουν γίνει σήμερα, φαίνεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στο χώρο της Ακροδεξιάς και ότι θα υπάρξει μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων που έχουν αντισυστημικά χαρακτηριστικά από την Ελληνική Λύση στο νεότευκτο κόμμα του Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Ειδικά στα αστικά κέντρα που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι αντισυστημικοί ψηφοφόροι του Βελόπουλου θα μετακινηθούν προς το κόμμα που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης, παρότι δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος βουλευτής.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ πάντως βάζοντας τα στατιστικά κάτω επιμένουν σε τρία πράγματα:

  • Αποκλείεται από το χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας να μπουν περισσότερα από ένα κόμμα στην επόμενη Βουλή.
  • Ο Βελόπουλος έχει χάσει το πατριωτικό και αντισυστημικό ακροατήριό του γιατί θέλει να εμφανιστεί μετριοπαθής και πολυσυλλεκτικός.
  • Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει μια έκπληξη με ένα μικρότερο κόμμα να μπαίνει στη Βουλή.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται αποσυσπείρωση της Ελληνικής Λύσης, παρότι δεν έχουν μετρήσει τον εμφύλιο και τον αποκλεισμό των δύο βουλευτών. Οι επόμενες μετρήσεις ίσως δείξουν καλύτερα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ακροδεξιά, αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το κόμμα Βελόπουλου θα δώσει σκληρή μάχη και είναι άγνωστο εάν τελικά θα καταφέρει να μπει στην επόμενη Βουλή.

 

Σοβαρή διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΜέΡΑ25

Εναν σοβαρό πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου, που φαίνεται ότι θα αποτυπωθεί στις πρώτες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και θα αποτελέσει μία από τις βασικές αιτίες που θα ανοίξει τελικά η ψαλίδα της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν οι δημοσκόποι.

Παρατηρούν λοιπόν ότι μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών μετακινείται συνεχώς ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΜέΡΑ25. Το περίεργο και αξιομνημόνευτο γεγονός είναι ότι όσο ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται αντισυστημικός τόσο περισσότερο καλύπτει τα «πιστεύω» των σκληροπυρηνικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ακροατηρίου που στηρίζει τον αψύ Παύλο Πολάκη.

Οι δημοσκόποι όχι μόνο δεν βλέπουν την επιστροφή αυτού του ποσοστού πίσω στο κόμμα της Κουμουνδούρου, αλλά θεωρούν βέβαιο ότι θα μεγαλώσουν οι διαρροές…

 

Στις ευρωεκλογές του 2024 ελπίζει πλέον ο Τσίπρας…

Πέραν της μάχης που δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί εν όψει των εθνικών εκλογών, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα εκλογικής νίκης, αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του έχουν αντιληφθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι συμβαίνει.

Γνωρίζει δηλαδή ότι θα χάσει τις εθνικές εκλογές γιατί του το έχουν εξηγήσει οι δημοσκόποι, αλλά θα δώσει μάχη για να ηττηθεί με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει και περιγράφει στον στενό του περίγυρο ότι και να χάσει τις εθνικές εκλογές θα παραμείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά τις ευρωεκλογές του 2024.

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος του. Οι ευρωεκλογές του 2024, στις οποίες εάν κερδίσει το κόμμα της Κουμουνδούρου θα βάλει πλώρη για νίκη στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν μετά…