Στο κενό έπεσε η εικόνα που επιχείρησε να περάσει η αντιπολίτευση ότι υπάρχει πραγματικά ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και ότι η χώρα μας έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση στην Ευρώπη με βάση έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα».

Στη συνάντηση του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπο Βέρα Γιούροβα, επιβεβαιώθηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από αυτήν που προσπάθησαν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες ΜΚΟ.

Ο Γιάννης Οικονόμου της εξήγησε και απάντησε σημείο προς σημείο σε όλες τις αιχμές που διακινήθηκαν για την πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ειδικά για τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης την περίοδο της πανδημίας, έγινε σαφές πως ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία καθώς επρόκειτο για μία έκτακτη κατάσταση ενώ ο τρόπος που κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση διασφάλισε πως οι επιχειρήσεις έμειναν όρθιες και δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν εκτός κάδρου φήμες και ανυπόστατοι ισχυρισμοί ότι υπάρχει κίνδυνος να διακοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χώρα μας. Παράλληλα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι απευθείας αναθέσεις ήταν ο κανόνας, σήμερα υπάρχει πλουραλισμός και πολυφωνία.

Παρακολουθήσεις

Μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου επισήμανε στην κυρία Γιούροβα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα σε υπόθεση που διερευνά η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για δημιουργία τηλεοπτικών σταθμών. Τόνισε επίσης ότι θα ήταν αδιανόητο από τη μία πλευρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη νομιμότητα και ταυτόχρονα να υπάρχει θέμα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ποτέ στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, ούτε η κυρία Γιούροβα φάνηκε ότι πίστεψε ποτέ πως στην ελευθερία του τύπου η χώρα μας είναι κάτω από χώρες όπως π.χ. η Μποτσουάνα.

«Η ελευθερία της έκφρασης, ο πλουραλισμός και η πολυφωνία συνδέονται άμεσα με την ποιότητα της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση είναι ευαίσθητη και απόλυτη στα ζητήματα αυτά. Η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται συνταγματικά στην Ελλάδα. Ο σεβασμός στους θεσμούς και τους νόμους εγγυάται ότι δεν θα ξαναζήσουμε φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν με χειραγώγηση μέσων ή προσπάθεια δημιουργίας μέσων ενημέρωσης με χρήματα τα οποία θα προέρχονταν είτε από βοσκοτόπια είτε από Ρώσους ολιγάρχες», δήλωσε στο tomanimesto ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε επίσης στη Βέρα Γιούροβα ότι η χώρα συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της ΕΕ όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”