Σε τρεις κύριους άξονες δράσης για την επόμενη μέρα, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Κοκκαλιάρη για τη «Ναυτεμπορική» ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος.

Ειδικότερα δίνει έμφαση: Στη δυναμική επαναφορά των κλάδων και επιχειρήσεων που επλήγησαν περισσότερο στην πανδημία, όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο και οι μεταφορές. Στις εξωστρεφείς δράσεις προβολής του τουρισμού και των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Στην επέκταση της τεχνολογικής καινοτομίας για τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την αναγκαία χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο Γ. Μπρατάκος εστιάζει στο θέμα της μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς το «πυξίδα» στον οδικό χάρτη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα αναφέρεται στο χρηματοδοτικό πακέτο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, που θα δώσουν την κατάλληλη ώθηση για να ανακάμψει δυναμικά η ελληνική οικονομία.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δείχνει αντοχές και παρά τα σημάδια βελτίωσης η πίεση παραμένει στο σύστημα υγείας. Με αυτά τα δεδομένα, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει όταν προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών. Υπάρχει μία εικόνα για το πώς θα πορευτούμε τους αμέσως επόμενους μήνες;

«Η ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξει ενιαίο “αντι-κορωνοϊκό” μέτωπο με την ταυτόχρονη έναρξη του εμβολιασμού στα κράτη-μέλη θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την επιστροφή της κανονικότητας. Την ίδια στιγμή, τώρα που φαίνεται το τέλος της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει -και ήδη υλοποιεί- ορισμένες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην κρίσιμη μεταβατική περίοδο σε όλους τους τομείς. Στον κοινωνικό τομέα προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουμε ανακοινώσει, ο εμβολιασμός των πολιτών. Επίσης, από την πρώτη κιόλας ημέρα που τα αρμόδια όργανα και οι ειδικοί επιστήμονες θα μας δώσουν το “πράσινο φως” να προχωρήσουμε στη μετά πανδημία εποχή, είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας για επανεκκίνηση της οικονομίας. Έχουμε τρεις κύριους άξονες δράσης:

  • Τη δυναμική επαναφορά των κλάδων και επιχειρήσεων που επλήγησαν περισσότερο στην πανδημία, όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο και οι μεταφορές.
  • Τις εξωστρεφείς δράσεις προβολής του τουρισμού και των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ώστε να συνεισφέρουμε στην όσο το δυνατόν πιο δυναμική ανάκαμψη των κλάδων αυτών.
  • Και τέλος, την επέκταση της τεχνολογικής καινοτομίας για τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την αναγκαία χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως θα υπάρξουν το 2021 πρόσθετα μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Πού θα πρέπει να εστιάζουν αυτά τα μέτρα;

«Το σημαντικότερο είναι ότι, πρώτον, έχουμε προβλέψει για τη συνεχή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με πόρους που έχουμε ήδη διασφαλίσει για τον σκοπό αυτό. Το δεύτερο σημείο είναι ότι έχουμε το σχέδιο -μέσα από τους άξονες του εθνικού σχεδίου και του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης- και τα θεσμικά εργαλεία για να υλοποιήσουμε κάθε πρωτοβουλία μας για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της πανδημίας. Δείτε την επέκταση μέτρων στήριξης των πληττόμενων επαγγελματικών κατηγοριών λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021, καθώς και τη στήριξη των μισθωτών, των μικρομεσαίων των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Τέλος, η περαιτέρω χρηματοδότηση του δικτύου των κοινωνικών υπηρεσιών, του εθνικού συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης».

H Νέα Δημοκρατία εξελέγη στην κυβέρνηση με μία ατζέντα μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος μετά τα νέα δεδομένα που έφερε στην οικονομία ο κορωνοϊός;

«Είναι όχι μόνο εφικτός, αλλά και ο αναγκαίος παράγοντας επιτυχίας του προγράμματός μας. Πολύ περισσότερο, η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων είναι η πυξίδα μας στον “οδικό χάρτη” για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, στο στρατηγικό μας σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος. Έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για το αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο και δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό από το πρόγραμμά μας».

Το 2021 θα ξεκινήσει η εισροή κοινοτικών κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βαρύτητα για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία;

«Με την προοπτική της αποτελεσματικής πορείας του εμβολιασμού στη χώρα και στον πλανήτη, το χρηματοδοτικό πακέτο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, μεσοπρόθεσμα, μέχρι το 2027, θα δώσουν την κατάλληλη “ώθηση” που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει δυναμικά. Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, της αγροδιατροφικής οικονομίας, ο πολύ δυναμικός τομέας της “πράσινης” ενέργειας, η καινοτομία, η ψηφιακή βιομηχανία, τα startups και οτιδήποτε σχετίζεται με τη “βιομηχανία” της θάλασσας, αν θέλουμε να εξειδικεύσουμε, η επέκταση των μεταρρυθμίσεων στη λογική της λειτουργίας ενός πλήρως ψηφιακού και φιλικού στον πολίτη και στον επιχειρηματία κράτους είναι όχι απλά εμβληματικές δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, αλλά μια νέα πραγματικότητα με πόρους, δράσεις, επιχειρηματικά σχέδια και το σημαντικότερο: ένα επιτελικό κράτος για να συντονίσει όλη την προσπάθεια».

Η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Με ποιες μεταρρυθμίσεις θα πειστούν οι επενδυτές να «ψηφίσουν» Ελλάδα;

Επιτρέψτε μου μια μικρή διόρθωση: Οι επενδυτές έχουν ήδη ψηφίσει Ελλάδα! Οι επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από διεθνείς “κολοσσούς”, όπως η Microsoft, η Google, η VW, η Deloitte, η εξαγορά της Forthnet ΦΟΡΘ+1,36% από την BC Partners, άνοιξαν τον δρόμο για να πάρουν τη σειρά τους οι βιο-φαρμακοβιομηχανίες και άλλες υψηλής τεχνολογίας επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως στην ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τον αγροδιατροφικό τομέα. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ανακοίνωση ότι το 5G δίκτυο θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι αξιοσημείωτες επενδύσεις που προσέλκυσε η χώρα – αφού άλλαξε η κυβέρνηση και εξαφανίστηκε το πεπαλαιωμένο ιδεολογικό ανάχωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην ανάπτυξη- θα φέρουν σημαντικούς πόρους και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Εμείς προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται στις διαδικασίες αδειοδότησης, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στην αναγκαία βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών και στις μειώσεις στους φορολογικούς δείκτες, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων με άξονα την καινοτομία και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για μια ψηφιακή και σύγχρονη Ελλάδα είναι η επιλογή μας, ο στόχος μας και το στρατηγικό μας όραμα».

Σε ταραγμένες εποχές -όπως αυτή που διανύουμε λόγω κορωνοϊού- ελλοχεύει ο κίνδυνος ακραίες φωνές και υπέρμαχοι λαϊκίστικων απόψεων να βρουν πρόσφορο έδαφος σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Η επιλογή μας είναι αταλάντευτη και οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στις προτεραιότητές μας και τη δυνατότητα στήριξης που τους παρέχουμε για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος που διανύουμε. Απόλυτα, άμεσα και επί της ουσίας: Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, στήριξη των επιχειρήσεων, κοινωνική συνοχή με κάθε μέσο και με κάθε φορέα του κράτους στο πλευρό του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι κραυγές, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκισμοί -όπως αυτοί που τόσο ζημίωσαν και “μίκρυναν” την Ελλάδα μεταξύ 2015-2019- προσπερνιούνται από την ίδια τη ζωή, από τους ίδιους τους συμπολίτες μας, που κλείνουν ηχηρά την πόρτα σε κάθε λαϊκιστή, σε κάθε ξεπερασμένο πολιτικό, λόγο, κόμμα και περιθωριακή ιδεολογία».