Στην ανάγκη του εθελοντισμού αναφέρεται ο Γιάννης Μπρατάκος μιλώντας στο tomanifesto.gr. Εξηγεί την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για συμμετοχή μελών της (και όχι μόνο) στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενώ αναλύει τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους έχει κινηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ επαναλαμβάνει πως «πρέπει να μένουμε σπίτι! Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας».
Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία. Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ;
Είναι αλήθεια πως η κρίση υγείας που ζούμε είναι πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο μήνας που διανύουμε είναι πραγματικά πολύ δύσκολος. Το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και να μην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσε να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κόμματός μας Κυριάκου Μητσοτάκη που λαμβάνει δύσκολες αλλά κρίσιμες αποφάσεις για να περιορίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Το πρόβλημα με αυτή την ασθένεια είναι οι ευάλωτοι, όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε εντατική. Αυτό όμως πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους ίδιους έτσι ώστε να μην βλέπουμε εικόνες όπως αυτές που πρόσφατα είδαμε έξω από τις Τράπεζες με ηλικιωμένους συνανθρώπους μας να στοιβάζονται περιμένοντας να μπουν στην Τράπεζα για να εισπράξουν τη σύνταξή τους ή να πληρώσουν λογαριασμούς. Εδώ σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν και οι κοντινοί συγγενείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Εθελοντισμός πρώτου βαθμού συγγενείας!
Μιας και αναφέρεστε στον εθελοντισμό, πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τη συμμετοχή των μελών της στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Πείτε μας για αυτή την πρωτοβουλία.
Πριν δύο περίπου εβδομάδες ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου με επιστολή του καλούσε όσα μέλη του κόμματος μας επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε μια δράση στήριξης του επιτυχημένου προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Παράλληλα αντίστοιχη επικοινωνία έγινε και από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη στα μέλη της νεολαίας του κόμματός μας.
Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, αλλά στην πραγματικότητα και οποιοσδήποτε άλλος συμπολίτης μας το επιθυμεί, καταχωρούν στο link https://nd.gr/noiazomaste-gia-toys-pio-eyalotoys-synanthropoys-mas κάποια στοιχεία επικοινωνίας και την πρόθεσή τους να συνδράμουν εθελοντικά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», σε κάθε Δήμο της χώρας με στόχο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών κοινωνικής φροντίδας των ευάλωτων συμπολιτών μας.
Εμείς συγκεντρώνουμε αυτά τα στοιχεία και κάθε Παρασκευή και για όσο διαρκέσει η κρίση, τα στοιχεία αυτά προωθούνται στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος η οποία στη συνέχεια τα διανέμει στους Δήμους της χώρας. Η τελική επικοινωνία με τους εθελοντές γίνεται από τους κατά τόπους υπεύθυνους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και φυσικά όχι από το κόμμα μας.
Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έχει αποδώσει. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί πάνω από 1.650 άτομα από περίπου 220 δήμους και το κυριότερο είναι ότι πάνω από 55% είναι νέοι άνθρωποι που έχουν διάθεση να βοηθήσουν τους ευάλωτους συμπολίτες τους. Θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα και άλλες πρωτοβουλίες εθελοντισμού των μελών του κόμματός μας και πραγματικά ελπίζω να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα για το κοινό καλό.
Ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία της χώρας μας είναι μεγάλος. Θεωρείτε ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πήρε η Κυβέρνηση θα αποδώσουν ;
Ο αντίκτυπος της κρίσης υγείας στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιος και φυσικά επηρεάζεται σημαντικά και η χώρα μας. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναστείλει τη δραστηριότητά τους, κάποιες έχουν κλείσει οριστικά, κάποιες υπολειτουργούν ή λειτουργούν μέσω ίντερνετ και φυσικά υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούν σχεδόν κανονικά.
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, τα μέλη της Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός κινούνται σε τρεις σημαντικούς άξονες: (α) την αντιμετώπιση της κρίσης υγείας στο πλαίσιο του περιορισμού των κρουσμάτων και των θανάτων, (β) την άμεση ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων για τη μέγιστη δυνατή διατήρηση της επιχειρηματικότητας και τον περιορισμό της μείωσης των θέσεων εργασίας και (γ) το σχεδιασμό της γρήγορης επαναφοράς της οικονομίας της χώρας στην κανονικότητα, όταν με το καλό αυτός ο εφιάλτης θα αποτελεί παρελθόν.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, είναι σαφές ότι η ύψιστη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας των εργαζόμενων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας κινήθηκαν αστραπιαία και περιόρισαν τις μετακινήσεις των εργαζομένων τους σε μεγάλο βαθμό, πολύ γρηγορότερα από άλλες χώρες. Σήμερα, σε όσες επιχειρήσεις η παρουσία των εργαζόμενων δεν είναι λειτουργικά αναγκαία, οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξ΄ αποστάσεως από το σπίτι τους.
Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όσο αυτό είναι τεχνικά εφικτό, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες έτσι ώστε να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός τη χώρας μας και να προστατευτούν όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται. Με αυτές τις σκέψεις, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί κινήθηκαν πολύ γρήγορα ανακοινώνοντας σειρά μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων.
Η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας με παράλληλη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού από το κράτος στους εργαζόμενους και η μετατόπιση των φορολογικών υποχρεώσεων και των εργοδοτικών εισφορών όλων των νομικών μορφών των εταιριών αλλά και των εργαζόμενων σε επόμενο διάστημα, είναι εξαιρετικά σημαντικά μέτρα στήριξης της εργασίας και ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που τα έσοδα τους έχουν μειωθεί σημαντικά αν δεν έχουν ήδη μηδενιστεί.
Η επιστροφή οφειλών του κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, διαδικασία που συνιστά κανονικότητα και δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί έκτακτο μέτρο, είναι επίσης ένα μέτρο που ενισχύει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Η μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων καθώς και η πρόβλεψη επέκτασης της ημερομηνίας εξόφλησης μεταχρονολογημένων επιταγών είναι μέτρα που η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι προφανής διότι παρότι διευκολύνουν τον υπόχρεο, δυσκολεύουν τον αντισυμβαλλόμενό του. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά στο μελλοντικό φόρτο εργασίας των δικαστηρίων διότι είναι βέβαιο ότι διαφορετικά θα γίνονταν χιλιάδες καταγγελίες μισθώσεων ή άλλες αγωγές με επίκληση ανωτέρας βίας (force majeure).
Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ένα εξαιρετικό μέτρο στήριξης της οικονομίας, όμως θα πρέπει να εξειδικευτεί και να οργανωθεί έτσι ώστε να μην αποτελέσει μελλοντική πληγή «θαλασσοδανείων». Αντίστοιχα σημαντικό μέτρο είναι η στήριξη των συνεπών επιχειρήσεων από τις Τράπεζες με την αναστολή πληρωμής των χρεολυσίων.
Πέραν των παραπάνω, η Κυβέρνηση έχει λάβει και άλλα πολλά σημαντικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων σας λέω με βεβαιότητα ότι βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική. Όμως η συνολική μακροπρόθεσμη απόδοση των μέτρων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης υγείας και όχι από τα εξειδικευμένα μέτρα της χώρας μας που είναι ούτως ή άλλως ορθά.
Για να περιορίσουμε λοιπόν τη διασπορά του ιού και άρα το χρόνο της παγκόσμιας κρίσης υγείας που βιώνουμε σήμερα, πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών και του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της χώρας μας. Πρέπει να μένουμε σπίτι! Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας.