Τη διαφορετική οπτική γωνία που βιώνουν οι δημοσιογράφοι ως υποψήφιοι βουλευτές, αποτύπωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “tomanifesto.gr”, ο Γιάννης Λοβέρδος.
Ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και χωρίς να χάσει το σχολιαστικό – επικριτικό του στυλ, επεσήμανε σε σχετική ερώτησή μας αναφορικά με τα «υπέρ» και τα «κατά» που έχουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι κάνουν το «επόμενο» βήμα και κατεβαίνουν στην πολιτική, παρατήρησε : «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον επαγγελματία τα της πολιτικής και της οικονομίας» και συνέχισε:
«Έχουν δει τα μάτια μας κι έχουμε ζήσει καταστάσεις, που ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική, έχουν βιώσει. Γι’ αυτό θεωρώ τον δημοσιογράφο πιό ικανό για την πολιτική από ότι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Βεβαίως, αυτό έχει κι αρνητικά. Το σημαντικότερο είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να έχει κομματική ταυτότητα. Πρέπει κατά το δυνατόν να κρατάει μια σχετική, έστω, αμεροληψία. Αυτό δεν είναι δυνατόν σε έναν δημοσιογράφο που πολιτεύεται διότι μοιραία κομματικοποιείται. Επί χρόνια είχα την άποψη μου αλλά προσπαθούσα να κρατήσω μακριά από την δημοσιογραφία την κομματική μου ταυτότητα. Τώρα αυτό δεν είναι δυνατόν», επεσήμανε.
Ο Γιάννης Λοβέρδος, μίλησε για τα face news και παραδέχθηκε προς τιμήν του, ότι: «Κι εγώ την έχω πατήσει και δεν είμαι περήφανος γι αυτό. Θα έπρεπε να είμαι πιό προσεκτικός και να μην παρασύρομαι από ότι κυκλοφορεί στα σόσιαλ μήντια, που η αλήθεια με το ψέμα πολύ εύκολα συγχέονται. Αλλά άλλο πράγμα είναι να παρασύρεσαι από κάτι που είναι fake, και μετά να αναγνωρίζεις το λάθος σου και να το κατεβάζεις, κι άλλο να κατασκευάζεις συνειδητά, fake news».
Ενώ για το καίριο θέμα της καταπολέμησης των face news, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ δύσκολο. Κι έγινε πολύ χειρότερο από την εξάπλωση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται μια είδηση στο διαδίκτυο είναι τεράστια. Και μοιραία πολύ συχνά παρασυρόμαστε στην προσπάθεια να είμαστε οι πρώτοι που θα την αναμεταδώσουμε η στο πλαίσιο του τρολαρίσματος, όλοι».
Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό «Κατρούγκαλου» δήλωσε ξεκάθαρα: «Τονίζω το «ξανά» γιατί υπενθυμίζω πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είχε γίνει βιώσιμο έως και το 2060, επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση. Το έχει ήδη ανακοινώσει η ΝΔ. Από δω και πέρα το σύστημα γίνεται κεφαλαιοποιητικό μετά την εθνική σύνταξη. Και τρίτος πυλώνας η ιδιωτική ασφάλιση, που επισημαίνω ότι θα είναι προαιρετική».
Ο υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ, στο «δύσκολο» Δυτικό Τομέα της Αττικής, τοποθετήθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, το θέμα της ανεργίας και είπε «γιατί» ζητάει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Αττικής για να μπει στην επόμενη Βουλή, που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου 2019.
Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Λοβέρδου
Κ. Λοβέρδο, οι δημοσιογράφοι μπαίνουν στην πολιτική, για πολλούς μάλιστα ίσως να είναι και το επόμενο βήμα. Κατά την άποψή σας, ποια είναι τα «υπέρ» και ποια είναι τα «κατά»;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον επαγγελματία τα της πολιτικής και της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από μένα ή από τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, που επίσης κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής, σε θέματα πολιτικής. Έχουν δει τα μάτια μας κι έχουμε ζήσει καταστάσεις, που ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική, έχουν βιώσει. Γι’ αυτό θεωρώ τον δημοσιογράφο πιό ικανό για την πολιτική από ότι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Βεβαίως, αυτό έχει κι αρνητικά. Το σημαντικότερο είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να έχει κομματική ταυτότητα. Πρέπει κατά το δυνατόν να κρατάει μια σχετική, έστω, αμεροληψία. Αυτό δεν είναι δυνατόν σε έναν δημοσιογράφο που πολιτεύεται διότι μοιραία κομματικοποιείται. Επί χρόνια είχα την άποψη μου αλλά προσπαθούσα να κρατήσω μακριά από την δημοσιογραφία την κομματική μου ταυτότητα. Τώρα αυτό δεν είναι δυνατόν. Αν είσαι πολιτικός δεν μπορείς να είσαι και δημοσιογράφος. Διότι δεν μπορείς να είσαι κι ελέγχων κι ελεγχόμενος.
Μεγάλο αγκάθι για την σωστή και έγκυρη ενημέρωση αποτελούν τα fake news. Θα μπορούσα να πω, πως κατακλυζόμαστε από «ψευδείς ειδήσεις». Πως μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο;
Είναι πολύ δύσκολο. Κι έγινε πολύ χειρότερο από την εξάπλωση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται μια είδηση στο διαδίκτυο είναι τεράστια. Και μοιραία πολύ συχνά παρασυρόμαστε στην προσπάθεια να είμαστε οι πρώτοι που θα την αναμεταδώσουμε η στο πλαίσιο του τρολαρίσματος, όλοι μας. Κι εγώ την έχω πατήσει και δεν είμαι περήφανος γι αυτό. Θα έπρεπε να είμαι πιό προσεκτικός και να μην παρασύρομαι από ότι κυκλοφορεί στα σόσιαλ μήντια, που η αλήθεια με το ψέμα πολύ εύκολα συγχέονται. Αλλά άλλο πράγμα είναι να παρασύρεσαι από κάτι που είναι fake, και μετά να αναγνωρίζεις το λάθος σου και να το κατεβάζεις, κι άλλο να κατασκευάζεις συνειδητά, fake news.
Να έρθουμε στα εθνικά. Πως βλέπετε την προκλητικότητα των Τούρκων και τι στάση πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση;
Tο πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο να αναλυθεί σε μερικές προτάσεις η σκέψεις. Ασφαλώς κι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα με τους Τούρκους, ιδίως τώρα λόγω της κυπριακής ΑΟΖ. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι υπεύθυνη και προσεκτική. Χρειάζονται ιδιαίτερα λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί, πάντα σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας και με τις ΗΠΑ., στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Την «ανταλλαγή» προειδοποιητικών μηνυμάτων Τσίπρα – Ερντογάν και Ερντογάν – Τσίπρα, πως την σχολιάζετε;
Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν και μια δόση “δημοσίων σχέσεων” για το εσωτερικό των χωρών τους. Πολύ φοβάμαι ότι σε μεγάλο βαθμό το κάνουν κι οι δύο περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση παρά γιατί επιδιώκουν την ένταση στο Αιγαίο η αλλού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πρακτική αυτή δεν είναι επικίνδυνη, έστω κι αν εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου
Ως δημοσιογράφος έχετε κατακρίνει και καταγγείλει στο μέγιστο βαθμό, το σύνολο της πολιτικής που άσκησε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- πρώην ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου 2019 και όπως όλα δείχνουν θα είναι η Νέα Δημοκρατία, να περπατήσει –τουλάχιστον το πρώτο διάστημα- σε ναρκοπέδιο πάνω σε καίρια θέματα; Κι αν «ναι» ποια είναι τα θέματα αυτά και πως θα διορθωθούν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών;
Αυτό είναι βέβαιο. Εδώ και καιρό λέω και γράφω ότι η πορεία της επόμενης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι “ναρκοθετημένη” από την απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν υπάρχει τομέας της πολιτικής μιας κυβέρνησης που να μην έχει υπονομευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μπροστά μας τεράστια προβλήματα, αναμόρφωση του ασφαλιστικού, πλειστηριασμοί, ΔΕΗ, ιλιγγιώδη πρωτογενή πλεονάσματα, Εξάρχεια, εγκληματικότητα, μεταναστευτικό κοκ. Για μένα ακόμα μεγαλύτερο είναι η διάλυση του κράτους κι η κατάρρευση των κρατικών δομών, στην υγεία, την παιδεία, την καθημερινότητα του πολίτη.
Το αποκαλούμενο ως «ασφαλιστικό Κατρούγκαλου» η ΝΔ ξεκαθάρισε πως θα το καταργήσει. Ποιο το μοντέλο που θα πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να γίνει «ξανα»-βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα;
Τονίζω το «ξανά» γιατί υπενθυμίζω πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είχε γίνει βιώσιμο έως και το 2060, επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση.
Το έχει ήδη ανακοινώσει η ΝΔ. Από δω και πέρα το σύστημα γίνεται κεφαλαιοποιητικό μετά την εθνική σύνταξη. Και τρίτος πυλώνας η ιδιωτική ασφάλιση, που επισημαίνω ότι θα είναι προαιρετική.
Στο καίριο θέμα της ανεργίας, η απερχόμενη κυβέρνηση διατείνεται πως την έχει μειώσει σημαντικά και μάλιστα πως βρίσκεται κάτω από το 20%. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε διόγκωση του δημοσίου τομέα καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τις 90.000 νέες θέσεις εργασίες του πρώτου τριμήνου, οι 30.000 αφορούν σε προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό μεταφράζεται σε 30,6 χιλιάδες νέους εργαζόμενους. Ποιος ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και μάλιστα σε περίοδο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας από τους δανειστές;
Χρειάζεται γρήγορα να αποκτήσουμε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου όχι μόνο να καταπολεμήσουμε την ανεργία αλλά και να καταστήσουμε τις εργασίες των νέων ανθρώπων καλοπληρωμένες προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν και τις εισφορές τους για να συντηρούνται τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω του Δημοσίου αλλά μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα
Κατεβαίνετε υποψήφιος βουλευτής, σε μία ιδιαίτερα «δύσκολη» -με ό,τι αυτό μεταφράζετε- εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, αυτή του Δυτικού Τομέα της Αττικής. Γιατί πρέπει να σας εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι και ποιες είναι οι προσωπικές σας δεσμεύσεις, απέναντι τους;
Επί χρόνια από την εκπομπή μου στο Blue Sky κι από όλες τις τηλεοπτικές μου εμφανίσεις, κοιτάω τους τηλεθεατές μου στα μάτια και τους λέω τις αλήθειες μου. Που βγαίνουν από το νου κι από την καρδιά μου, κι από την τεράστια πείρα, που έχω πλεόν αποκτήσει. Δεν τους έχω κοροιδέψει ποτέ. Και πάντα τους ακούω τα προβλήματα τους προσεκτικά. Κι εκφράζω τις απόψεις τους. Επί χρόνια, πάρα πολλοί άνθρωποι με θεωρούν τη δική τους φωνή από τηλεοράσεως. Οπως λοιπόν ήμουν η φωνή τους στην τηλεόραση, έτσι θέλω να γίνω η φωνή τους και στην Βουλή. Να εκφράζω τις αγωνίες, τα προβλήματα, τους καημούς και τις ελπίδες τους στην καρδιά του πολιτικού μας συστήματος και της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό τους καλώ να μου βάλουν τον έναν από τους τρεις σταυρούς, που δικαιούνται στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, δηλαδή στους δήμους Αγίας Βαρβάρας, ΑΙγάλεω, Αγίων Αναργύρων Καματερού, Ιλίου Περιστερίου και Πετρουπόλεως. Για να συνεχίσω να είμαι η δική τους φωνή. Βλέπετε εγώ δεν ψάχνω για δουλειά, δουλειά έχω. Δεν ψάχνω την κοινωνική καταξίωση η αναγνωρισιμότητα. Εχω. Αυτό που θέλω είναι να προσφέρω στην πατρίδα μου και στα παιδιά μας για να γίνει η Ελλάδα μια καλύτερη χώρα γιά όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές.